Психолог упозорава – љубомора може бити окидач за партнерско насиље и није емоција коју треба развијати

У овонедељној „РТС ординацији“ своја искуства и виђење љубоморе као емоције која уништава многе односе, поделили су певачица Гоца Тржан и глумац Милан Калинић, а о свему важном из угла стручњака говорила је Марија Петровић, психолог и психотерапеут. 

Љубомора, да ли је она доказ љубави или слабости? Карактеристика мањка самопоуздања или патолошка жеља за контролом партнера? У екстремним ситуацијама ова емоција може довести до насиља у вези или браку, а колико утиче на партнерске односе говори податак да се многи емотивни односи управо због љубоморе и прекидају. 

Певачица Гоца Тржан о ситуацијама у којима је осетила љубомору

„Са тим сам имала искуство много пута, једна од најекстремнијих је била када смо мој бивши партнер и ја ушли у један београдски хотел да ручамо. Конобар се јавио мени, а он је ту често долазио и остављао велики бакшиш. То није била љубавна љубомора, то је љубомора на статус.”

„Љубавна љубомора десила ми се на улици. Нека два момка су ми добацила нешто, али не нешто ружно”, рекла је Гоца и додала да се њен тадашњи партнер обратио момцима, што она не подржава. 

Додаје да љубав поистовећује са слободом, са ширином и прихватањем онога са киме си баш онаквим какав јесте, све друго није љубав.

Како се глумац Милан Калинић носи са љубомором и да ли је тешко бити партнер јавне личности

„Ја нисам љубоморан човек, то ваљда иде из сигурности у себе и иде из тога како се твој партнер понаша и да ли ти даје повода. Ја кад осетим љубомору, осетио сам је са разлогом, неко ми је дао повода, ја тада прекидам. Скоро двадесет година сам у срећном браку. Као јавна личност и као мушкарац имам неке квалитете које жене воле, врло је тешко бити моја партнерка. Сандра се са тим носила феноменално, учила је да се носи и научила, не скроз јер је то јако тешко”, нагласио је глумац.

„Такав ми је посао, стално сам окружен женама, лепим женама, познатим женама, паметним женама. Те жене се често не контролишу када је Сандра поред мене, она само може да замисли шта се дешава када није поред мене. Врло је тешко носити се са тим. Моја жена јесте љубоморна, али она то прикрива и уме да сакрије, бори се са тим на прави начин и држи до себе”, објаснио је Калинић. 

Да ли је љубомора коју неко осећа недостатак самопоуздања или је то потреба да се контролише партнер

„Има везе са тим какви смо ми као особа, какве неке одреднице личности имамо и са нечим што ми у психологији зовемо стил емоционалне повезаности. Постоје особе које су пријемчивије да осете љубомору, односно већи страх и узнемиреност да нас објекат наше љубави напусти”, истакла је Марија Петровић.

Додаје да је свака емоција природна и ми сви осећамо љубомору, питање само да ли смо је свесни или нисмо свесни. То у великој мери зависи од емоционалне интелигенције  која је вештина. 

„Под број један мушкарац који константно обраћа пажњу на то са ким ја причам телефоном, колико се дописујем, пита зашто сам спустила телефон када је ушао. Који повезује неке ситуације које су у мојој глави и у мом животу потпуно неповезане”, истакла је Гоца Тржан.

Лопов увек први виче: држите лопова

„Мушкарци који су екстремно љубоморни, дају разлог за љубомору. Много пута сам то имала у личном искуству, али и у искуству својих пријатеља и пријатељица”, рекла је Гоца Тржан и додала да има парова који уживају у оваквим односима, али и да ограничавање и спутавање партнера најчешће може резултирати преваром. „Нарочито ако му ставиш ланце, јер све што је забрањено је најслађе. Једном сам рекла свом бившем партнеру – Ако се решиш да ме вараш и да ме правиш љубоморном, само помисли где сам ја и да ли можда радим то исто.”

Која питања могу упућивати на љубомору

„Љубомора није здрава емоција и није нешто што треба подржавати. Природно је када некога волимо и када смо заљубљени да се уплашимо да ћемо без те особе остати. И то се дешава, може да траје секунд, минут, ако ми подржавамо то промишљање неким доказима, праћењем, забранама, одлукама, ми подржавамо осећање које није здраво за нас”, истакла је Петровићева.

„Постоје различите манипулације, то су питања: Како си се обукла? Докле си на фудбалу? Што си се купао после фудбала? Када си изашао са посла? Мушкарци су чешће љубоморни на могућност сексуалне преваре, а жене могућност емоционалне преваре”, истиче Марија Петровић.

Екстремна љубомора може довести до насиља у партнерском односу

„Она је често један од ризико фактора, често се љубомора повезује са коришћењем различитих психоактивних супстанци, најчешће стимулативних и алхохола. Постоје парови који су можда идеални кандидати за психотерапију. То је жена која има одређени стил емоционалне привржености, који се зове преокупиран или анксиозни”, истакла је психотерапеуткиња и додала да овакве жене не желе да се одвајају од свог мушкарца, већ желе да стално проводе време са партнером.

„Своју децу волим највише на свету и безусловно, али ни са својом децом не могу да будем нон-стоп. Замисли да неко хоће да буде са тобом стално? То је погрешно доживљавање љубави”, рекао је Калинић.

Марија Петровић, психолог и психотерапет, саветује да у ситуацијама када неко осећа љубомору размили о томе шта недостаје у том партнерском односу.

„Ми хоћемо неке гаранције и брак је заправо нека врста гаранције. Жене су оне које теже да одржавају породицу, гледају мушкарца кроз филтер да ли може да буде муж и да издржава породицу. Мушкарац гледа забаву, ако се добро забавимо данас, забавићемо се и сутра”, каже она.

„Своју жену када сам видео први пут, оно због чега сам јој пришао и кренуо да је мувам је само због секса. То је најнормалнија ствар, сваки мушкарац зато прилази жени. После се заљубљује у неке ствари, схвата неке ствари каква је та жена, ко су јој пријатељи, родитељи”, рекао је Милан Калинић и додао:

„Моја жена је врло атрактивна и лепа. Замисли да се појавим негде и будем љубоморан јер је гледају мушкарци. Па чак и да јој приђу, све што је у границама пристојности и нормалног, говорим о томе. Мени то најискреније и прија, зато што сам свестан да је моја жена лепа, да је атрактивна, прија ми и њено понашање, све док неко не пређе границу”, каже Калинић.

Неуробиологија љубави 

Марија Петровић наводи да постоје показатељи еволуције зашто жене више теже везивању од мушкараца. Наиме, жена је од настанка заједнице бринула о кући и деци, док је пажња мушкарца била усмерена ка продужетку врсте. 

„Ако узмемо неуробиологију, и она (жена) што шаље голе слике, шаље из потребе да се уда”, рекла је психолошкиња и додала да мушкарци више од жена уживају у садашњем тренутку, док су жене склоније размишљању о браку после неколико сусрета.

Црвена заставица – Колико си их имао/имала до сад?

„Особа коју упознаш у неким годинама и да ти каже да је била са једним или са два мушкарца? Треба ти жена која је прошла нешто, која има неко животно искуство”, напомиње Калинић.

„Када поставимо неко питање, ми имамо неку пројекцију шта та особа треба да нам одговори да бисмо ми поверовали. Ако особа коју смо питали не да одговор који смо очекивали, тој причи краја нема ни за пет дана, за седам дана, педесет дана. Боље је не постављати питања за која са сигурношћу не можете да знате одговор”, рекла је психолошкиња и додала:

„Док не постоји конкретна особа, ми не можемо ни да будемо љубоморни. Када та особа добије облик, име и презиме, онда креће љубомора која се фиксира заједно са мржњом на ту особу”, закључила је психолошкиња Марија Петровић.

петак, 02. август 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару