Дерматолог открива како успешно третирати ожиљке и учинити их невидљивим

Ожиљци најчешће нису озбиљан здравствени већ естетски проблем. Појављују се због много разлога, а  правилна нега и понашање могу смањити последице од неке повреде или болести коже. Све о уклањању, нези ожиљака, а и лечењу сазнали смо од дерматовенеролога проф. др Душана Шкиљевића са Клиника за дерматовенерологију УКЦС.

Да ли се ожиљак може потпуно избрисати са коже?



"Ожиљак је, гледано хистолошки, хистопатолошки, дефинитивно ткиво. То није нешто што може да нестане, шта год ви њему радили. Код великог броја ожиљака  може да се направи да буде мање видљив или невидљив, да буде мање присутан, мање уочљив и то је решење које сваки лекар треба да понуди", рекао је  дерматолог Шкиљевић.

"Повреда коже може да буде задесна, механичка, повреда опекотине, све ће то да остави неку врсту ожиљка, али повреда коже је и хируршка интервенција. Када говоримо о хириршким интервенцијама, хирурзи воде рачуна да се сам рез пласира у зону која ће бити мање видљива, ако је то могуће", рекао је проф. др Шкиљевић. 

Људи када говоре о ожиљцима размишљају само о повредама, а заправо постоје неке болести које су доста незгодне. Када говоримо о естетском делу, то су болести длаке које умеју да оставе цикатрцијалне алопеције где ви немате повреду споља, али остају ожиљци који су врло видљиви када је коса у питању.

"Када кажемо настали због стања коже, ту првенствено мислим на стрије које у правом смислу нису ожиљци. Стрије настају наглим растезањем и пуцањем влакана у средњем слоју коже које је најчешће настало због наглог растезања механичког коже или у комбиновању са неким хормонским факторима као што су трудноћа, пубертет, могу да се јаве код жена које узимају надокнаду хормона. То прави такву природу коже да кожа лакше пуца и дефакто та стрија се понаша као ожиљак", истиче дерматолог.

Има ли везе квалитет коже са тим да ли ће се појавити ожиљак? Да ли генетика има утицаја и можемо ли урадити нешто да спречимо ту појаву?

"Основни превентивни метод је да се кожа одржи што боље еластичном и влажном, гипкијом. У том смислу ти неутрал емолијентни гелови, кремови, су главно оружје које помаже да се кожа не растегне превише. Стрије имају своје фазе, црвене и беле, а то прати динамику стварања ожиљака. Код ожиљка који настане споља, организам се труди да попуни ту неку "рупу" која је настала, на крају ожиљак побели, то је та фиброзна фаза. И стрија то прати, има своју црвену фазу, где се виде крвни судови, а онда има своју белу фазу. То нам је важно у терапији да знате на шта у којој фази можете да делујете", напомиње професор.

Савет: Важно је почети негу у црвеној фази ожиљка. Правовремено реаговање адекватном терапијом може значајно утицати на изглед ожиљка. 

Које кораке треба предузети како би ожиљак што боље срастао?

"У црвеној фази можете да делујете ласерима који делују на крвне судове, можете да "утишате" то запаљење, да не би после њега следила изражена фиброзна фаза.Одмах после скидања конаца може се отићи на ласерско уклањање ожиљака. У првој фази ожиљка могу се користити васкуларни ласери. Друга ствар за почетак третмана ожиљака су силиконски гелови или фластери, можда чак и боље су фластери за ограничене ожиљке. Показано је да сам притисак на ожиљак и појачано влажење ожиљка може да доведе до смањења производње везивног ткива. Сам силикон је доста активан и студије су показале да уме лепо да умањи следећу фазу.

Колико је безбедно користити народне лекове на ожиљцима? 

"Што се тиче природних препарата, осим кантариона, пуно се користе препарати са екстрактом црног лука, неки препарати су и на бази маслиновог уља. Кантарионово уље, ми дерматолози најмање волимо, иако је кантарион сјајна биљка и доста благотворна. Оно што је нама дерматолозима проблем је што је кантарион један од јачих фотосензибилизатора", истакао је доктор и напоменуо да коришћење кантариона може изазвати озбиљне реакције уколико је кожа изложена сунцу. 

Како лечити ожиљке од акни?

"То је доста пипкав посао док су акне активне, када дођу људи који су некада имали акне, то је лакша ситуација", рекао је др Шкиљевић и надовезао се на успешну употребу ласера када је овај естетски проблем у питању: 
 
"Имамо неколико генерација ласера, они који нису аблативни, који не скидају слојеве коже, проблем са њима је што људи неколико дана морају да седе кући. Онда се више користе ласери који ће да направе сличан ефекат, али да људи могу да се врате свакодневици.Ласери, осим код црвене фазе ожиљка, јако лепо служе и у другој, фиброзној, фази, где постоји стари ожиљак. Правило је да се нови колаген прави после три недеље, тако да ефекте данашњег третмана можете очекивати за три недеље", напомиње проф. др Шкиљевић и додаје: 

"Када су акне у питању ту је потребно доста третмана, ако је читаво лице захваћено. Ту се користе радио-таласи, грејање кологена, хемијски пилинг"

Посебан опрез: Хемијски пилинг за ожиљке од акни

"Хемијски пилинг је добар, има своје дубине. Морате да будете сигурни и да знате у ком сте нивоу епидерма да не бисте правили нове ожиљке. Хемијски пилинг је контролисано оштећење ткива, само је споља и креће од епидерма", рекао је доктор и додао да је за одређене врсте ожиљака идеалан циљани пилинг само одређених ожиљака, не целог лица.

У чему се разликује терапија атрофичних (испод нивоа коже) и хипертрофичних ожиљака (изнад нивоа коже)?

"Код атрофичних ожиљака трудите се да стимулишете нов колаген који ће то да попуни. Важно је за људе који имају склоност ка развоју келоида да што пре почну терапију после трауме, у тој фази када су активне ћелије које праве колаген, деловањем на њих можете да сузбијете ту реакцију, односно да сузбијете претерано стварање везивног ткива. Осим силикона које смо спомињали, често убризгавамо инјекцијом кортикостероиде који делују на ћелију која прави колаген. То су депо препарати који делују три до четири недеље тако да смањују могућност да се развије келоид", напомиње професор.

Шта подразумева ремоделовање ожиљака?
 
"Некада се ради и хируршко скидање келоида, великих и неправилних. Свесни сте да ћете да направите нови келоид, али када направите контролисано оштећење и правилан рез, онда ће и тај ожиљак који настане ће вероватно да буде правилнији и на свежи ожиљак ћете моћи да делујете.", објаснио је дерматолог проф. др Душан Шкиљевић.

петак, 02. август 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару