Како ће замрзавање репродуктивног материјала помоћи онколошким пацијентима

Фонд за здравствено осигурање усвојио је правилник којим се онколошким пацијентима омогућава замрзавање репродуктивног материјала пре почетка лечења, о трошку државе. Примена почиње када Министарство здравља „да зелено светло", а то ће бити ускоро - кажу у том министарству.

Само у 2020. години 1.405 жена и мушкараца између 20 и 39 године добило је рак, подаци су Института „Батут". Поред дуге исцрпљујуће борбе са болешћу, неки од њих нису одустали ни од борбе за потомство.

„Лечење малигних болести може значајно да компромитује фертилитет и код мушкараца и код жена. Колико ће утицати - зависи од врсте терапије, дужине трајања терапије. Код мушкараца до инфертилитета може да доведе одстрањивање тестиса, хируршке интеревцније у малој карлици, тзрачна терапија на пределу мале карлице. Код жена такође примена хемиотерапије, зрачења”, изјавила је доц. др Ана Цветановић, директорка Клинике за онкологију, УКЦ Ниш.

„Ми видимо да оне имају највећи страх да после завршене терапије неће моћи да се остваре као родитељи. Ми не знамо како ће терапија да делује, али дешава се да већина девојка кад није због тога не може да се оствари као мајка. Имам пример девојке са којом се чујем на сваких пар дана, којој је највећи проблем то што неће моћи да буде мајка. Сада је тек постала свесна шта јој се десило после пар терапија и тога да је већ у годинама на граници и она буквално плаче сваки дан и нема воље за животом баш због тога”, испричала је Јелена Радуловић из женског центра „Милица“.

Ту борбу могао би да олакша и овај правилник.

„Свим оболелима од малигних болести смо дозволили замрзавање репродуктивног материјала како би по завршеном лечењу могли да се остваре као родитељи. Који су критеријуми - дозвољено је женама до 40. године старости, мушкарцима до педесете. Услов је да у том моменту немају метастазе болести. Такође, услов је да немају дете или немају децу у постојећој заједници и да већ немају претходно замрзнут репродуктивни материјал. Иначе, дозвољено је замрзавање како у државним, тако и у приватним клиникама за вантелесну оплодњу са којим Републички фонд има уговор. Репродуктивни материјал замрзава се на неограничен период, а када су у питању ембриони рок је на пет година”, рекла је проф. др Сања Радојевић Шкодрић, директорка РФЗО.

„Не само што ће њима омогућити да се једног дана остваре као родитељи, већ њима даје и наду током лечења, да имају чему да се надају када се све заврши и да ће се њихов живот нормално наставити", додаје Радуловићева.

Одлука се односи и на пацијенте који живе у заједници, као и на оне који немају партнера.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво