Иновативни лек за мултиплу склерозу - производи се у Србији

Премијерка Ана Брнабић изјавила је да је лек „корпос" за пацијенте оболеле од мултипле склерозе - први иновативни лек који се производи у Србији, и нагласила да је захвална компанијама Штада, Рош и Хемофарм јер су се одлучиле за производњу тог лека у нашој земљи.

Брнабићева је, на свечаности поводом обележавања јубилеја успешног партнерства компанија Хемофарм, ПОШ и здравственог система Србије, истакла да је због производње лека „корпос" сада много лакше да се и други иновативни лекови производе у Србији.

 

То, како је рекла, омогућава набавку других иновативних лекова, што ће унапредити здравство у Србији.

Истакла је да се у односу на 2018. годину, у Србији четири пута више пацијената оболелих од мултипле склерозе лечи о трошку РФЗО, и да их је данас 4.100.

Буџет за оболеле од ретких болести 2012. године био је 130 милиона, а сад је 4,3 милијарде динара, што су, како је оценила, „невероватне промене у односу према оболелима".

Ана Брнабић је истакла да су складишта репроматеријала за лекове пуна и да ће се власти трудити да не буде несташице лекова у Србији.

Амбасадорка Немачке Анке Конрад изјавила је да „корпос" - „даје наду у бољи живот" и истакла да је Хемофарм важан послодавац за регион.

Конрадова је рекла да се радује наставку сарадње Немачке са Србијом у области фармације, али и у свим другим областима.

понедељак, 17. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије