Шта су цисте на зубима, да ли су опасне и како се лече

Могу ли се цисте и промене сличне цистама на зубу спречити? Како се могу открити? Да ли су опасне и како се лече? Ове недеље разјаснила је гошћа „РТС ординације“, стоматолог и орални хирург др Ивона Бјењаш. 

Често се деси да зубне цисте не показују никакве симптоме. Обично се открију када дођу до одређене величине или изазову бол. Уколико се са лечењем почне у почетној фази, успешно се могу избећи озбиљније компликације.

Да ли се цисте на зубима могу спречити и које симптоме пацијенти најчешће осећају?

– Доста људи дође са тим проблемом у ординацију, први симптом који осећају је бол. Ако долазе на редовну контролу и ми установимо да постоји доста каријеса, да неки зуби нису осетљиви на хладно и топло, онда обично препоручујемо ортопан снимак, на том снимку свих зуба можемо да видимо неке промене.

Да ли су те промене опасне?

– Могу да буду доста опасне. Услед пада имунитета може да дође до побуђивања и онда одједном човек отекне. Тада зуб мора да се вади или је потребна нека друга хируршка интервенција, генерално је потребно те промене санирати на време

Шта значи нелечена гангрена?

– Када људе у неком тренутку заболи зуб, па тај бол успеју да превазиђу, онда зуб изнутра почне да трули. Тај крвни суд и тај нерв временом иструле од почетка до краја, од круне до корена, а на врху корена наставља да се прави проблем."- разјаснила је др Бјењаш.

Последице трауме зуба

– Имала сам пацијенткињу која је имала све здраве зубе без иједне пломбе и нашли смо јој једну велику цисту изнад двојке. Циста је била баш велика, испоставило се да је она ту имала ударац. Дошло је до тога да имамо погодно тло у виду изумрлог живца и крвног суда, а у чистим устима, без пломбе и каријеса, направио се велики проблем

Како изгледа лечење? Од чега зависи да ли ће бити хируршко или нехируршко лечење?

– Увек се трудимо да лечење буде нехируршко. Да покушамо да тај простор направимо да буде потпуно без бактерија, без токсина. Лечење изгледа тако што бисмо све канале корена добро очистили и испирали са дензифекционим средствима.

Шта је апикотомија врха корена зуба - Како изгледа хируршка интервенција?

– Прво се отвори слузокожа, спусти се прозорчић, то се зове режањ. Онда се процењује на ком месту би могао да буде врх канала. На том месту се кроз кост направи рупа и онда се додатно буши да се исече врх, затим се то избаци напоље..

Проблем рецидива – постоје могућност да се поново населе бактерије

– Упорно говорим пацијентима да јако битно да увече оперу зубе. Ако се увече посвете прању зуба, а то је најмање два минута, онда је све остало мање битно. Увече престаје лучење пљувачке, пљувачка представља врсту заштите и једну врсту прања зуба. Када одемо да спавамо, организам престаје да лучи пљуваку.

Савет стоматолога:

– Избегавати сва газирана пића, лимунаде и шећере. Када неко конзумира газирана пића препорука је да се зуби не перу одмах, ту је глеђ већ нагрижена. Добро је испрати уста обичном водом, па након неког времена опрати зубе четкицом.

уторак, 30. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво