Професор Сеферовић: Недостатак гвожђа погоршава срчану слабост и прогнозу болести

Када - и зашто срце слаби, и колико - су повезани недостатак гвожђа и срчана слабост? У сусрет 21ом Међународном конгресу о клиничкој кардиологији и срчаној слабости, гост Дневника је професор Петар Сеферовић, председник Европског удружења за срчану слабост.

Срчана слабост је веома озбиљна болест коју, нажалост врло често превиђамо, наглашава гост Дневника, проф др Петар Сеферовић.

„Настаје зато што срце из разних узрока губи могућност да нормално ради. Или због крвних судова који га снабдевају крвљу или због самог срчаног мишића. Јако је важно да схватимо да је то веома опасна болест, да када неко оболи он је вечно у стању болести, али се проблем може превенирати“, наглашава професор.

Европско удружење за срчану инсуфицијенцију као и српско удружење су поставили нову дефиницију за срчане слабости која је подељена у пет фаза. Прва и друга фаза представљају болеснике који нису у клиничкој процедури, већ оне код којих је могуће превенирати развој саме болести.

„Превенција срчане слабости је превенција кардиоваскуларних обољења – превенција повишеног крвног притиска, превенција шећерне болести, повишене масноће, пушење, слаба физичка активност и сувише велике телесне тежине“, истиче гост Дневника.

Још један веома важан фактор је наслеђе.

Поред поменутих фактора ризика откривен је један који у последње време све значајнији, а у питању је недостатак гвожђа у организму.

„Врло сам задовољан што је српска медицина и српска фармаколошка индустрија данас у стању да овим болесницима пружи шансу да се и на тај начин побољша њихово стање“, додаје професор Сеферовић.

Мора се имати у виду да анемија и недостатак гвожђа нису иста ствар, напомиње професор. Недостатак гвожђа који доводи до лошег митохондријалног рада, самим тим погоршава срчану слабост.

„У клиничким студијама је доказано да болесници који имају недостатак гвожђа у еритроцитима имају ризк да погоршају своју срчану слабост, а да лекари то могу да реше једноставним интравенским давањем гвожђа које омогућава да ови болесници брзо напуне своје депое гвожђа и побољшају опште стање.“

Недостатак гвожђа је фактор који доприноси погоршању стања болесника, али и погоршању прогнозе развоја болести. Лек делује једино када се даје интравенски и перорално узимање гвожђа нема никаквих ефеката.

На предстојећем конгресу „Кардиос“ ће се говорити о срчаној слабости и у Београду ће се окупити преко осам стотина кардиолога из целе Европе. Један од учесника је и професор Филипо Креа, главни уредник највећег европског кардиолошког часописа који има импакт фактор 35,5 и представља трећи часопис у свету по степену утицаја.

петак, 02. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару