Пролеће је на прагу, а са њим стижу и проблеми са алергијама

Респираторне инфекције у ово доба године су један од најчешћих здравствених проблема, али све више пацијената се жали на цурење из носа, пецкање и гребање у грлу, црвенило очију што је знак да је почела и сезона поленских алергија.

Пролеће је на прагу, а са њим стижу и проблеми са алергијама Пролеће је на прагу, а са њим стижу и проблеми са алергијама

Докторка Сања Димић Јањић, помоћник директора Клинике за пулмологију, Универзитетског клиничког центра Србије, наводи да је сезона поленских алергија почела јер је већ у фебруару кренуло цветање дрвећа што пацијентима осетљивим на њихов полен већ ствара проблеме.

„Негде у мају се очекује цветање трава, а највећи пик се достиже цветањем корова у августу и септембру. Наши пацијенти већ знају да се припреме за предстојећу сезону јер постоје два основна постулата. Један је да избегавају алергене, а други је да узимају преписану терапију“, истиче докторка.

Наравно, није једноставно избегавати алергене, али када је концентрација полена највећа у току дана, пацијенти би требало да не излазе напоље, да не проветравају просторије и када дођу споља да промене гардеробу, да се истуширају, оперу косу и придржавају се терапије.

Ово су сезонске алергије, али постоје и целогодишње, почев од нутритивних агенаса, лекова, уједа инсеката, животињске длаке, гриња, прашине, плесни, тако да се и за то треба припремити.

Симптоми су слични и код обичне, вирусне и код поленске кијавице, зато је важно да пацијенти којима се први пут јавља алергија препознају да уколико кијавицу прати свраб очију, црвенило очију, свраб носа, често кијање, неуобичајена нетолеранција на напор, свирање у грудима, кашаљ – све су то симптоми који указују на алергију.

Алергијска астма

Алергијска астма је такође чест пратилац алергијских симптома и у питању је хронично обољење које уколико се користи адекватна терапија може се добро контролисати и може се остварити добар квалитет живота, напомиње др Сања Димић Јањић.

То су тегобе праћене свирањем у грудима, отежаног дисања, буђења ноћу због отежаног дисања, неадекватне толеранције на напор сходно годинама и физичкој снази. Наравно, уколико су пушачи у питању, ради се о опструктивној болести плућа која има сличне симптоме, али зато пулмолози серијом дијагностичких тестова могу да поставе дијагнозу о чему се ради“, напомиње саговорница Ане Стаменковић.

Симптоми јесу доста слични, али терапија се разликује, као и начин поступања према пацијентима.

петак, 02. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару