Ако су безбедне мајка и беба, природни порођај нема алтернативу

Зашто се препоручује природни порођај, шта треба маме да знају и каква су искуства из света објашњава докторка Ана Митровић Јовановић, начелница дневне болнице у ГАК „Народни фронт“.

Ако су безбедне мајка и беба, природни порођај нема алтернативу Ако су безбедне мајка и беба, природни порођај нема алтернативу

У Србији се више од 30 одсто порођаја заврши царским резом, а тај начин требало би да се примењује само онда када је
неопходно, јер не може да буде замена за порођај природним путем.

Гошћа Јутарњег програма, проф. др Ана Митровић Јовановић, напомиње да се мора имати у виду да у породилиштима која су на терцијарном нивоу, попут ГАК „Народни фронт“ или „Вишеградска“, нормало је да има више царских резова јер су то специјализоване универзитетске клинике у које долазе најкомпликованије трудноће које саме по себи имају већу учесталост царског реза као начина завршетка порођаја.

„Рецимо, велики број трудноћа мора да се заврши са 30, 31 или 32 недеље због различитих компликација, стања мајке или стања плода. У таквим условима не пуштамо природни вагинални порођај, већ радимо царским резом“, напомиње професорка.

Медијска фама о томе како су се неке славне личности породиле царским резом, или мода да се бира датум порођаја створила је предрасуде код жена да је то бољи начин порођаја и поред тога што подаци говоре да је смртност жена које се породе царским резом осам пута већа него у случају оних које су се породиле природним путем.

„Верујте, врло често, колико год ми предочимо предности природног порођаја, жене су у старту ближе одлуци да би то требало да буде царски рез“, истиче докторка, чак и када им нагласи да се принцеза од Велса, Кејт Мидлтон, три пута породила природним путем.

Царски рез је озбиљна хируршка интервенција. Уколико се ради о планираном царском резу онда се увек инсистира на томе да се ради у регионалној, спиналној или епидуралној анестезији, како би мама одмах по рођењу могла да види бебу и да на тај начин оствари први контакт, који изостаје када се царски рез ради у општој анестезији. Међутим, напомиње докторка, у случају хитног акушерства, када је угрожен живот мајке или детета, онда се царски рез изводи у општој анестезији.

„У принципу, природни порођај је лакши за опоравак, може да се бави дететом, може да устане после пар сати чиме се смањује ризик од емболије и тромбоза, а код царског реза мора да се испоштује процедура. Тако да смо увек на страни природног порођаја, док год су безбедне и мама и беба“, напомиње проф. др Ана Митровић Јовановић.

Зашто је за бебу боље да се роди природним путем

Природни порођај траје неколико сати и за то време плод се припрема за „излазак у овај свет“ и долази до постепене колонизације током проласка кроз порођајни канал, како у респираторном систему, тако и у дигестивном.

„По неким студијама, деца која су рођена царским резом имају много већу учесталост аутоимуних обољења, различитим бронхитима, астмом у детињству, проблема са гојазношћу у каснијем животу јер гастроинтестинални тракт није насељен оптималним микроорганизмима“, објашњава проф. де Ана Митровић Јовановић.

петак, 02. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару