У Београду отворен шести Европски конгрес о порођају

Тродневни шести Европски конгрес о порођају отворен је у Београду, а супруга председника Србије Тамара Вучић поручила је да је важно да лекари буду стручни и одговорни, као и да буду пуни разумевања, јер учествују у процесу доласка на свет новог живота.

Вучићева је, на отварању конгреса, који је окупио велики број стручњака из региона и света, навела да је стварање новог живота и рађање чудо природе, те да је најважнији задатак да се тај први контакт са светом сваког човека учини што лакшим и сигурнијим.

„Сви ви који свакога дана сведочите рађању, својим искуством, својом свакодневном праксом, ту сте да охрабрите, олакшате, усмерите мајке, ни једног тренутка не заборављајући да је свако појединачно рођење једно велико чудо. И да ви имате ту привилегију, уз коју иде руку под руку њена сестра одговорност, да том чуду присуствујете", навела је Вучићева.

Истакла је да је улога лекара у процесу рађања детета од пресудне важности и изразила наду да ће се у будућности уместо порођајних мука говорити о радости порођаја.

Подсетила је да је у нашој земљи започет важан пројекат који се фокусира на рани развој деце, који одређује чак до 70 осто каснијег развоја детета, наводећи да се као резултат те идеје гради Центар за рани развој деце и инклузију на Бежанијској коси.

„Морам да признам да сам од настанка ове идеје константно размишљала о неодвојивости раног развоја од пренаталног и неонаталног периода. Тек заједно је прича комплетна и зато вам искрено захваљујем на прилици да Србија буде домаћин овако важном скупу и експертима у самом врху овог сегмента медицине", поручила је Тамара Вучић.

Суочавање са падом наталитета

Навела је да је њен циљ да подржи напредак у тој области, подсећајући да се наша земља суочава са падом наталитета, те да губимо сваке године један град.

„Охрабрује чињеница да је ово већ шести конгрес што значи да је у научним круговима већ усвојена идеја о значају сигурности и конформитета мајке и детета при порођају и сад нам свима преостаје борба за фокусиранију пажњу шире јавности", рекла је.

Указала је да се због савремених социјалних трендова старост мајки које рађају прворођенче из године у годину повећава, што, истиче, повећава ризик од настајања проблема у трудноћи и при порођају, због чега би требало да се овакви конгреси одржавају на годишњем нивоу.

„Да би се дошло до оваквог резултата потребно је у читавом друштву подићи свест о значају научног погледа на процес стварања новог света, нових нас који ће наследити и наше успехе и грешке и који ће их поправљати за њихове нове нараштаје", поручила је Вучићева.

Пожелела је стручњацима успех у раду и плодоносне резултате у размени знања на тродневном скупу.

„Зато жељно ишчекујемо резултате размене идеја наших највећих стручњака како би се олакшао први удах, спокојно отворило ново око које ће видети свет будућности који ми ни на који начин не можемо ни замислити", поручила је.

Нова мишљења и изазови

Председница Организационог одбора конгреса и професорка на Медицинском факултету др Љиљана Мирковић навела је да је велика привилегија што је Београд домаћин тог скупа и да је важно што ће се у наредна три дана чути нова мишљења о изазовима у вези са порођајем.

„Сигурна сам да ће овај конгрес омогућити да постигнемо изузетност у нашој клиничкој пракси", рекла је и пожелела стручњацима пријатан боравак у престоници.

На конгресу, чији су домаћини Србија и Гинеколошко акушерска секција Српског лекарског друштва, најеминентнији експерти из света, Европе и наше земље размениће најновија сазнања и искуства о различитим аспектима порођаја.

У склопу конгреса биће организовани и курсеви који ће омогућити лекарима да стекну практична знања од највећих европских акушерских ауторитета.

петак, 02. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару