Читај ми!

Бамије, тикве, сочиво… због помодарства смо заборавили на ове ризнице здравља

Мање меса на трпези, а више поврћа и то оног готово заборављеног, чијих вредности су биле свесне наше баке – савет је свих који су схватили значај здраве исхране. Бамија, леблебије, келераба, тиква, сочиво и просо били су део јеловника наших предака, а сада их готово нема на нашим трпезама.

„Данашњи трендови намећу нови тип и начин исхране, што је погрешно. Примера ради, човек нема ензиме да вари неке намирнице које су сад постале тренд и у свим су дијетама. Помодарство је узело много маха у дијето-терапији“, наводи нутрициониста Мила Раичевић.

Бамија је, како каже, краљица лепоте.

„Природни колаген се најједноставније може добити када скувате бамије и помешате с неким уљем да улепшате свој тен. Осим тога, бамија је одличан извор витамина Ц“, објашњава Раичевићева.

Тиква је права ризница дијететских влакана, фитоестрогена и, не само да чува желудац, већ омогућава уношење калијума, магнезијума и других минерала у само једном оброку.

Одлични извори минерала су сочиво и просо.

„Не само да су због тога одлични за чување нашег срца, већ јачају кости. Треба напоменути да их пре припреме, као и све житарице, треба потопити у воду. Такође, не треба их комбиновати са прерађевинама и сухомеснатим производима“, истиче Раичевићева.

Опрезно са месом

Једино што би гошћа Јутарњег програма препоручила што се меса тиче јесте дивљач.

„Месо, попут пилетине, не могу да препоручим јер је пуно хормона. Месо је, иначе, тешко варљиво. Имамо и једну лошу навику, а то је да комбинујемо намирнице које се тешко варе, попут меса са кромпиром и тестенином. Телу је потребно пет сати да свари месо, а већ после четири сата вам треба наредни оброк“, каже Раичевићева.

То значи да сви који пате од надутости и отечености или имају нередовну столицу нису добро искомбиновали намирнице.

Један од лоших нових трендова су смутији, односно исцеђени сокови.

„Не жваћете. Не уносите пљувачку. Не можете ставити карфиол, купус, кељ и да имате здрав смути. Ако генетски имате проблема са штитном жлездом, ви је тако иритирате. Такође, ту је проблем варења. Замислите да сте количински појели све оно што сте исцедили, имали бисте за две добре ужине. Осим тога, бацили сте сва она влакна и целулозу која помаже цревима“, напомиње нутрициониста Мила Раичевић.  

петак, 22. новембар 2024.
0° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње