Читај ми!

Технолог упозорава – не употребљавајте храну на којој је плесан, опасна је

Знате ли колико брзо треба искористити ајвар или џем када начнете теглу? Колико брзо морате потрошити јогурт или сок када их отворите? Већина људи поступа по осећају, али ако погрешимо да ли се може десити нека штета по здравље? О правилном чувању намирница, за "РТС ординацију" говорила је Марија Ракић Љубомировић, инжењер биотехнологије из Хемијско-прехрамбено технолошке школе у Београду.

Буђ или плесан је врста гљиве која насељава влажна места. Чак и ако намирнице држите у фрижидеру може се догодити да се на намирницама појави буђ, а тада је врло важно поступити правилно како не би трпело здравље.

"Џем и мармелада имају изузетну моћ стварања плесни јер садрже пуно шећера и пуно воде. Када се плесан створи на површини обично склонимо кашиком и бацимо - Не, никако", каже технолог Марија Ракић Љубомировић.

Важно: Џем неће бити безбеднији ни ако се прокува јер не знамо какве су плесни по њему.

За кисели купус има наде!

Шта се дешава са киселим купусом ако се по врху каце ухвати плесан?

"Може да се сабере та плесан, да се склони површински слој купуса. Морате да напипате и главицу купуса да ли је омекшао, у дубини каце неће бити тога, само површински", објашњава Марија Ракић Љубомировић.

Како поступати са намирницама које су у конзервама? Да ли их по отварању треба пребацити у стаклене посуде?

"Обавезно треба пребацити у стаклену или порцеланску посуду, поклопимо и одложимо. Конзерва се чува један дан само у случају ако сте конзерву отворили и оставили садржај у њој. Ако пребаците садржај, можете је сигурно чувати два до три дана", истиче технолог и додаје да су месни производи ризични због бактериолошких кварења која су опасна.

Колико дуго може да траје зејтин (у пластичној флаши) након отварања?

"Зејтин може да траје два до три месеца, али да буде на тамном месту без топлоте. Боље је пребацити уље у стаклену флашу, тада може да траје до шест месеци", објаснила је Марија Ракић Љубомировић.

Зашто брашно треба чувати у фрижидеру?

"Људи обично оставе брашно у плакару где је топло. Не морате брашно држати у фрижидеру, али мора бити тамо где је хладно, као што је у подруму. Ако брашно држите у фрижидеру обавезно га пребаците у стаклену посуду, немојте остављати у папирној кеси", појашњава технолог.

Да ли можемо да оперемо сир или уклонимо део на коме се налази плесан?

"Не бих то препоручила. Ми не знамо какве су се плесни развиле, зато је најбезбедније не јести такве врсте прерађевина", рекла је Марија Ракић Љубомировић и додала да је иста ситуација код биљних млека и павлака. Наиме, ове намирнице подложне су стварању плесни, па и четири дана чувања у фрижидеру може бити много.

Сок од парадајза

"Домаће припремљени парадајз се обично чува у стакленим флашама, па у фрижидеру може да остане између седам и десет дана. Током кувања је додата со која је природни конзерванс који ће одржати свежину", истакла је Марија и додала да куповни парадајз, који није пребачен у стаклену посуду, у фрижидеру може остати до четири дана", закључила је за "РТС ординацију" Марија Ракић Љубомировић, инжењер биотехнологије.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 09. септембар 2024.
23° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару