Читај ми!

Угроженост деце дуванским димом је здравствени, али и етички проблем

Удружење педијатара Србије подржава доношење закона којим се забрањује пушење у свим затвореним јавним местима. Стручњаци упозоравају да застарео законски оквир и толеранција употребе дуванских производа на јавним местима представља претњу здрављу популације, а посебно њеног најосетљивијег дела – деце.

Деца не могу да бирају окружење у коме ће боравити, а чак 60 одсто деце је у својим домовима изложено дуванском диму који садржи хиљаде штетних састојака.

„Жене које пуше теже остану гравидне, a мушкарци у репродуктивном периоду имају значајно мање сперматозоида и мање су способни за репродукцију. Код трудница које пуше статистички значајно чешћи су превремени порођаји, а превремено рођење само по себи носи велики број патолошких стања код новорођенчета“, напомиње проф. др Георгиос Константинидис, неонатолог, председник Удружења педијатара Србије.

Деца мајки које пуше имају већу склоност ка астми и алергијским обољењима. Дувански дим доводи до чешће инфекције дисајних путева.

„Пошто штетне материје из дуванског дима имају тератогени ефекат, односно доводе до конгениталних малформација а имају и значајно чешће и неке урођене срчане мане“, додаје професор Константинидис.

Удружење педијатара Србије наглашава да је угроженост деце дуванским димом посебан проблем и са етичког аспекта јер је на удару изузетно осетљива категорија становништва која трпи последице туђег лошег избора.

„Пушачи у својим домаћинствима излажу децу пре свега канцерогеним материјама, затим бројним другим токсичним материјама. Апелујемо на родитеље да пре свега у својим домаћинствима успоставе ситуацију да неће излагати децу дуванском диму, а чак и на непушаче да једноставно заузму став и да њихово домаћинство буде без пушења“, истиче др Биљана Килибарда са Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“.

Када почну да излазе млади су готово свуда, у кафићима, клубовима, изложени дуванском диму. У таквом окружењу и сами ће лакше посегнути за цигаретом.

„То што млади виде дуван свуда и што се на неки начин дуван и даље пропагира као нешто што је норматив и нешто што је део зрелог доба или неког гламура сигурно лакше утиче да улазе у тај проблем зависности. Доказано је да гледање филмова и серија које садрже призоре пушења утиче на жељу за започињање пушења“, наводи др Снежана Алчаз, неуропсихијатар.

Ученици углавном прве цигарете запале у седмом и осмом разреду, а међу средњошколцима сваки пети је пушач. Све је више оних који користе, једнако штетне, наргиле и електронске цигарете, за које, показују истраживања, 80 одсто ученика и не зна да садрже никотин. Дечји лекари поручују – непотребно је више оклевати са увођењем потпуне забране пушења у свим затвореним јавним и радним просторима.

понедељак, 09. септембар 2024.
23° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару