Читај ми!

Откривен нови хормон у цревима за преживљавање глади

Кинески стручњаци открили су нови хормон у цревима који доприноси прилагођавању метаболизма током периода умањеног уноса хране, попут гладовања или поста.

Људска црева, највећим делом танко, одговорна су за апсорбцију и регулисање метаболизма различитих органа током уноса и варења хране, а хормони који се у њима луче великим делом контролишу тај процес.

До сада, међутим, није било јасно да ли црева играју улогу у матаболизму током поста или гладовања.

У студији објављеној у магазину Сел рисерч (Cell Research), истраживачи са Универзитета Цингхуа и Медицинског факултета у Џеђангу, открили су нови хормон фамсин, такође назван и хормон за преживљање глади.

Утврдили су да се током периода смањеног уноса хране, он први одваја од протеина ХМ11437 и везује за рецептор ОЛФР796. Њихово везивање подстиче стварање глукозе из одређених не-угљених хидрата и кетона тако што разлаже масти и смањује потрошњу енергије.

Осим тога, процес везивања фамсина за рецептор доводи до поправљања нивоа глукозе у крви код мишева са дијабетесом, што значи да фамсин може бити потенцијално средство за лечење дијабетеса.

Кинески стручњаци закључили су да је студија показала да је комуникација између црева и других органа критична за прилагођавање метаболизма током периода гладовања.

понедељак, 09. септембар 2024.
25° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару