Читај ми!

Чајеви и тинктуре који утичу на смањење холестерола

Повишене масноће у крви су здравствени проблем који често не даје никакве симптоме, а може утицати на стање срца, крвних судова и целог организма. Како се уз помоћ природних препарата може утицати на снижавање холестерола, за „РТС ординацију“ говорила је магистар фармације Маја Манасијевић.

Фармацеут Маја Манасијевић најпре напомиње да постоје лекови који могу довести до повишеног нивоа холестерола у крви иако је особа потпуно здрава и нема проблем са повишеним масноћама. 

„Код нас на тржишту то су лекови који се користе за оралну контрацепцију, затим лекови који се користе у терапији акнозне коже и неки други хормонални препарати“, напомиње фармацеуткиња.

Које намирнице је потребно укључити у исхрану како бисмо утицали на ниво холестерола у крви?

„Маслиново уље има у себи активне супстанце које на више различитих механизама делују на снижавање холестерола и спречавају његову синтезу у јетри. Те супстанце смањују ресорпцију из црева и поспешују његово избацивање из организма“, додаје Манасијевићева.

Који чајеви могу утицати на снижавање холестерола?

„Код нас на тржишту и у народној медицини највише су заступљени чајеви на бази листа артичоке, затим семе пискавице. Ови састојци улазе у састав неких биљних мешавина и већина људи се одлучује за више различитих биљних комбинација у оквиру једног чаја.“

Колико брзо делују чајеви?

„Три месеца је просечно временски интервал када поново треба урадити анализе крви и проверити да ли је дошло до некакве промене.“

Колико су безбедни ови чајеви?

„Чај од листа артичоке требало би да избегавају пацијенти који имају проблема са жучном кесом. Ограничења која постоје углавном се односе на труднице и дојиље, као и деца до дванаест година“, објаснила је Маја Манасијевић, магистар фармације.

Фармацеуткиња је истакла да је потребан додатни опрез код примене лекова за разређивање крви. Особе које узимају антикоагулантну терапију требло би прво да консултују своје лекаре, као и да лекове не узимају у блиско време када узимају чај.

Тинктуре које утичу на снижавање холестерола

„Што се тиче самих тинктура оне су безбедне за примену. Код нас се у те сврхе најчешће користе тинктуре на бази листа артичоке, затим ту је бели лук и тинктура сремуша.“

Ко не сме да користи тинктуре?

„Пацијенти који користе медикаментозну терапију треба да направе паузу између узимања терапије и примене самих капи. Капи су на бази алхохолног екстракта, па се користе разблажене, обично са водом или млеком, тако да је количина алхохола која се унесе занемарљива. Постоји препорука да се направи размак, од минимум два сата, да не би тинктура утицала на терапију“, напомиње фармацеуткиња.

Који састојак из суплемената утиче на снижавање холестерола?

„Код нас су најзаступљенији препарати на бази црвеног пиринча. Клинички је доказано да се црвени пиринач води као врста природног статина јер на врло сличан начин у јетри зауставља синтезу холестерола. Ове суплементе не би смеле да узимају труднице и дојиље, деца испод дванаест година, као и особе које су на антикогулантној терапији.“

Који препарати могу утицати на снижавање триглицерида у крву?

„Постоје препарати који могу да помогну код повишених триглицерида. На првом месту су то омега три масне киселине и рибља уља која када се користе у високим дозама могу да делују на ниво триглицерида“, истакла је Маја Манасијевић за РТС ординацију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 09. септембар 2024.
27° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару