Читај ми!

Температурне осцилације сметају многима – ослушкујте своје тело

Колико ширењу вируса погодују пролећне температуре, а коме највише сметају температурне осцилације, објашњава доктор Евгениј Лебедински, кардиолог Клиничко-болничког центра „Доктор Драгиша Мишовић“.

Респираторне инфекције, од прехлада до грипа, преко кракена, до шарлаха и варичела. Готово да нема одрасле особе или детата које ових дана није имало здравствене проблеме, са лакшом или тежом клиничком сликом.

Клиничко-болнички центар „Доктор Драгиша Мишовић“ бележи натпросечан број оних који су се у последња 24 сата јавили на хитан пријем, а преоптерећена је и Клиника за дечје плућне болести.

Др Евгениј Лебедински каже да лекари од претходних година овај период познају као период када се чешће јављају хронични болесници са различитим погоршањима, често и инфективним.

„Неколико је фактора да се се они чешће јављају - промена температура, лош ваздух посебно код плућних болесника, а за нама је и сезона слава која преоптерећује наше пацијенте“, истакао је др Лебедински.

Према његовим речима, хронични пацијенти, због честих посета лекарима, знају како да се понашају, обучени су како да реагују, а донекле могу и сами себи да помогну.

„Млади и пацијенти који долазе са озбиљним компликацијама први пут без ранијег јављања заиста су изазов у нашем раду“, наводи др Лебедински.

Ослушкујте своје тело 

У последње време, помоћ је у КБЦ „Др Драгиша Мишовић“ затражио велики број младих пацијената са акутним коронарним синдромом или са повредама великих крвних судова, поготово у глави.

Такви пацијенти не могу да знају да ће им се нешто десити. Требало би ослушкивати своје тело, саветује др Лебедински, нарочито уколико у породици постоје случајеви кардиоваскуларних обољења или код самих пацијената фактори ризика – гојазност, дијабетес, хипертензија.

„Не би било лоше да се они јаве свом одабраном лекару и ураде превентивне прегледе“, наводи др Лебедински.

Према његовим речима, увек имамо неке симптоме: „То су ситни аларми које често заобилазимо и приписујемо умору. Треба ослушкивати себе и своје тело. Човека треба хитно да одведе код лекара бол у грудима, било која врста сензације, поготово ако се шири у рамена, руке, врат, вилицу“.

Различите врсте тиштења, пробадања, гушења такође су знак да треба отићи на преглед.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 09. септембар 2024.
26° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару