Читај ми!

Нана и лаванда уз масажу - одличан лек против главобоље

Са главобољом се чак девет од десет одраслих људи суочи током живота. Главобоље су различитог порекла и настају услед више разлога међу којима су стрес, нервоза, висок крвни притисак, проблеми са варењем, дехидратацијa... Бројне су лековите биљке које нам у борби са болом - могу помоћи.

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, новинар и народни травар Момчило Антонијевић дао је препоруку за природни препарат који се може применити у борби против главобоље - уље за масажу. 

„Користимо етерично уље нане и неко носеће уље, сада имам јојобу, а можете користити маслиново, сунцокретово, јер оно нема неку улогу, већ се користи да би се етерично уље растворило.

Антонијевић додаје да је уље нане јако добро средство у борби против мигрене, нарочито ако су узрок мигрене - проблеми са варењем.

Мигрена се разликује од главобоље, између осталог, и по интензитету, а посебно је изражена код жена.

У три капи етеричног уља нане дода се десет милилитара носећег уља. Добро се промућка и користи се за масажу слепоочница, потиљка или дела образа - удубљења код отварања синуса. После масаже, треба мировати и не излазити из затвореног простора.

Препарат се може правити и са уљем лаванде. Осим против главобоље, лаванда утиче и на то да лакше утонемо у сан.

Када је реч о босиљку, Антонијевић каже да је та биљка добра за главобоље које су у вези са синусима.

„Босиљак је једна од омиљених биљака у нашем народу, и то није нешто ново, већ вековима уназад, босиљак је био важно биљно медицинско средство за лечење различитих тегоба", каже Антонијевић.

Као корисне биљке код главобоља услед високог притиска препоручује мешавину глога и матичњака.

Чај или тинктура од артичоке су од помоћи код мигрене узроковане лошом пробавом.

„Треба поменути и корен ангелике као изузетно средство против главобоље али и биљку повратић. Мало нам је позната. Продаје се на пијацама у букетима јер је декоративна и подсећа на камилицу али делује снажно противупално, утиче на серотонин и тако делује на главобољу.

Идеална је за превентивно коришћење, или при првим знацима лавобоље", рекао је Антонијевић и напоменуо да та биљка не треба да се користи код трудница, дојиља и особа које су алергичне на одређено лековито биље.

понедељак, 09. септембар 2024.
28° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару