Читај ми!

Како редовним вежбањем можемо да утичемо на бол

Скоро једна четвртина одраслих у Сједињеним Државама има артритис, или око 58,5 милиона људи, према америчком Центру за контролу и превенцију те болести.

Више од половине људи који пате од артритиса има од 18 до 64 године и у најбољим је годинама, што ову болест чини посебно разорном, нарочито када су у питању радне обавезе. Финансијски данак од тако распрострањеног артритиса - више од 300 милијарди долара изгубљене зараде и медицинске неге сваке године, подаци су Центра.

Постоји на десетине различитих врста артритиса и сродних болести, али најчешћи су остеоартритис, реуматоидни артритис, псоријатични артритис, гихт и лупус. Сви ти облици могу изазвати укоченост зглобова, бол и оток. Реуматоидни артритис и лупус такође могу утицати на више органа.

Вежбање је један од најважнијих начина за управљање болом и симптомима артритиса, према Савезу за борбу против остеоартритиса, Центру за контролу и превенцију те болести и другим групама које се баве артритисом.

Наглашавају да је лагано вежбање, као врста рутинске активности - ефикасна и приступачна метода, и да никада није касно да се тим почне.

Ходање, вожња бицикла и пливање се често наводе као одличне вежбе које не захтевају велики напор а које могу имати утицајем на људе са артритисом.

„Често препоручујем терапију пливањем ако имате приступ базену", рекао је др Елександер Аткинсон, лекар породичне медицине у компанији Новант Хелт у Шарлоту, у Северној Каролини. „Било да ходате, пливате или радите аеробик у води, то је моја препорука број 1", додао је.

Ако нисте љубитељ активности у води, то је у реду. Најбоља вежба за вас је она у којој највише уживате, рекао је Аткинсон. Срећом, избор је велики.

Поред ходања, вожње бицикла и вежби у води, можете да играте или скијате.
Важни су и програми вежби који су више усмерени на флексибилност, равнотежу и снагу. Размислите о јоги, таи чију и пилатесу.

Јачање флексибилности и равнотеже 

Пилатес је један од најефикаснијих облика вежбања за рехабилитацију артритиса и општих повреда, рекла је Мелиса Бентивољо, суоснивач и извршни директор „Фрејм Фитнеса" у Мајамију.

„У пилатесу сви покрети потичу из вашег центра. Чак и ако изолујете мишиће ногу или руку, и даље користите мишиће централног језгра да бисте омогућили све покрете, користећи стабилност ових мишића и да бисте бисте осигурали да остатак тела остане у правилном положају. Ово помаже у спречавању повреда, штити ваше зглобове док изводите сваку вежбу и побољшава снагу, флексибилност и равнотежу", рекла је Бетивољо.

Нажалост, многи пацијенти са артритисом одбијају да вежбају, јер сматрају би им то у почетку могло бити болно, рекао је Аткинсон, посебно ако раније у животу нису имали навику да вежбају.

„Пацијентима дајемо идеју да треба да ходају 30 минута дневно, али то није фер према њима ако нису редовно вежбали", рекао је Аткинсон. „Морају да напредују тако што ће почети са пет минута ходања дневно, затим надоградити до 10, па 20 и онда можда додати вежбе у теретани", додаје.

Али понекад су у вежбама најредовнији управо људи који се боре са артритисом, јер не желе да одустану од омиљеног спорта или да смање кондицију.

Такође, важно је и обраћање пажње на то како се осећате током и после одређене вежбе, јер нам то даје знак - да ли је то добро за наше тело или сте претерали, кажу стручњаци.

Ако се симптоми артритиса појачају након вежбања, модификујте или промените своју активност, али покушајте да останете у кондицији.

Такође, имајте на уму да ако започињете нову физичку активност, нормално је да после тога имате неки бол, укоченост и оток. Може проћи шест до осам недеља пре него што се ваше тело аклиматизира.

Међутим, када се то догоди, требало би да уживате у активностима и вежбама.

„У пилатесу често цитирамо оснивача праксе Џозефа Пилатеса који је рекао - За 10 сесија ћете се осећати боље, за 20 ћете изгледати боље, а за 30 ћете имати потпуно ново тело", испричала је Бентивољо.

Важно је одабрати вежбу која одговара вашим циљевима. Ако вам артритис омета флексибилност, снагу и равнотежу, покушајте са јогом, пилатесом или таи чијем. Ако имате проблема да се ухватите у коштац са степеницама, можда је најбоље да радите вежбе за јачање квадрицепса. Да бисте се борили са општом укоченошћу и болом, одлучите се за ходање, вожњу бициклом или пливање.

понедељак, 09. септембар 2024.
27° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару