Читај ми!

Да ли нам хладноћа јача кости или је то само заблуда

Хладноћа и влага увлаче се у зглобове и кости. У нашем народу се традиционално мисли да излагање хладноћи јача организам. Колико је тачно да осећај болног пробадања у коленима и крстима прогнозира промену времена и захлађење?

Одувек се сматрало да излагање тела хладноћи поспешује циркулацију и јача организам. С друге стране, често чујемо израз „увукла се хладноћа у кости“ и она је узрок реуматских обољења. 

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, докторка Драгица Митровић, специјалиста физикалне медицине и медицине бола, истакла је да је свако излагање организма хладноћи стрес и да се организам труди да сачува топлоту.

„Преко хипоталамуса, хормонално, на локалном нивоу сужавају се крвни судови, да би се путем коже, која је највећи орган, спречило одавање топлоте. Покрећу се и механизми термогенезе да се створи вишак топлоте у организму. Један од њих су невољне констаркције скелетних мишића, то је механизам за који кажемо 'цвокоћу нам зуби'“, рекла је докторка.

Истиче да се све више говори о ангажовању масног ткива које има улогу у метаболизму, да би се створила топлота. То су масне смеђе ћелије које имају много митохондрија у себи и самим тим имају један брзи метаболизам. Ту је разлика између младих особа и старијих које нису физички активне.

Да ли хладни дани појачавају бол

„Сва места где постоје оштећења зглобова, хрскавица, као и мишићи, који нису тако еластични током хладних дана, осетљиви су на хладноћу, која се појачава преко механорецептора бол", рекла је докторка.

Истиче да је савет да се човек адекватно одене, према температури ваздуха. Треба комбиновати вежбање у затвореном и на отвореном простору.

„Много пута човек има бол који не препознаје, на који хладноћа може да нам укаже, јер она прави дисфункционалност у телу“, рекла је докторка Драгица Митровић, специјалиста физикалне медицине и медицине бола.

понедељак, 09. септембар 2024.
28° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару