Читај ми!

Лаванда за добар сан и растерећен ум

Сан је важан за добро здравље, али није увек лако заспати. Било да се боримо са поремећајем спавања, физичком болешћу или анксиозним мислима, много фактора утиче на добар сан. Већина људи је у потрази за бољим навикама које доносе миран и квалитетан сан, као и растерећен ум.

Многи људи имају проблем са сном, тешко могу да се опусте и да заспе. Неки покушавају да устану рано ујутру, да би раније заспали током вечери. Према истраживачким студијама које се баве сном, доказано је да скоро четвртина Американаца има проблем са сном.

"Било да је узрок стрес, болест, лекови или неки други фактори, лош сан веома је чест код људи", истакао је Мајкл Перлис, директор програма бихевиоралне медицине спавања на Универзитету у Пенсилванији.

Велика количина стреса је често одговорне за немогућност опуштања и пристојног сна.

„Стрес настао због породичних проблема, због финансија, болести, све то може да промени нечију способност да заспи и има квалитетан сан", рекао је др Томас Килкени, директор Института за медицину спавања у Универзитетској болници Стејтен Ајленд. 

Поред лекова неки људи користе и биљке како би лакше заспали. Једна од њих је лаванда.

Лаванда се препоручује као алтернативни облик терапије несанице, јер делује на аутономни нервни систем.  

Лаванда за добар сан

Ако се говори о етеричним биљним уљима, лаванда је на самом врху лествице, а науци су добро позната њена лековита својства.

Неколико капи етеричног уља лаванде, опушта, смирује, понекад ублажава и бол, наводи се у часопису Science Focus Magazine. Главне компоненте уља лаванде су линалил ацетат и линалол, које имају умирујуће дејство на организам.

„Лаванда прави интеракцију са неуротрансмитером ГАБА како би помогла у смиривању активности мозга и нервног система, смањујући узнемиреност, бес, агресију и немир", рекао је др Мајкл Бреус, клинички психолог и стручњак за медицину сна.

Поред биолошких и научних ефеката које лаванда има на здравље и нервни систем, она има и пријатан мирис који је прилично препознатљив. Умирујућа арома ове биљке чини коришћење пријатним за свакодневну употребу.

Како користити лаванду за опуштање

Док неки људи користе уље лаванде стављајући га директно на кожу како би лечили гљивичне инфекције,или на кожи главе да би подстакли раст косе, на лицу због антиинфламаторних и антиоксидативних ефеката, важно је знати да уље лаванде треба да се разблажи.

Неколико капи уља добро је помешати са хидрантном кремом или балзамом, а за помоћ код доброг сна добро је удахнути мало уља, које се претходно нанесе на длан. Такође је добро користити и дифузер у који треба ставити пар капи лаванде. Препоручљиво је и ставити на јастук пар капи уља лаванде, или уље ставити на ноћни сточић.

Етерично уље лаванде и његова својства су позната од давнина. Бројне студије показују да уље може да помогне код анксиозности. 

Студија објављена у часопису Physiology & Behavior фокусирала се на 200 људи који су чекали стоматолошки третман и открила је да удисање мириса лаванде истовремено смањује анксиозност и побољшава расположење.

Етерично уље лаванде се најчешће добија из цвета. Традиционално, етерично уље лаванде се користи за прављење парфема. Уље лаванде се добро комбинује са другим есенцијалним уљима, попут жалфије, кедра, мушкатног орашчића.Уље лаванде не смеју користити труднице,  дојиље, дијабетичари и људи алергични на ову биљку.

понедељак, 09. септембар 2024.
27° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару