Читај ми!

Сусам - све што нисте знали о утицају укусних семенки на здравље

Семе сусама је једна од најстаријих намирница коју човек користи и то је најстарија позната биљна врста која се узгаја, првенствено због семена и уља. Многима нису познати благотворни утицаји семена сусама на здравље човека.

Сусам - све што нисте знали о утицају укусних семенки на здравље Сусам - све што нисте знали о утицају укусних семенки на здравље

Високо цењене у источним, медитеранским и афричким културама, семенке сусама се хиљадама година користе за ароматизовање хране, обезбеђивање есенцијалних масти и побољшање здравља коже. По садржају уља сусам предњачи у односу на семе других биљака, а има богат и пријатан укус, па не чуди што је омиљени састојак јела у кухињама широм света. 

Нажалост, последњих година, чини се да су многи постали алергични на сусам па је ова биљка у САД недавно стављена на листу главних алергена.

Ово семе садржи до 60 процената уља и 20 процената протеина, што га чини добрим извором и есенцијалних масних киселина и аминокиселина.

Семе садржи око 50 до 60 процената масног уља које карактеришу два важна једињења - сезамин и сесамолин.

Уље добијено од сусама је богато линолном и олеинском киселином, а неке од специфичних аминокиселина које садржи укључују лизин, триптофан и метионин.

Верује се да постоје хиљаде различитих врста биљке сусама, које се данас узгајају широм света, од којих је већина дивља и не бере се. Већина дивљих врста из рода сусама је пореклом из подсахарске Африке, али постоје и врсте које потичу из Индије.

Манган, калцијум, бакар...

Једна од највећих предности црног сусама је импресиван број хранљивих материја. Семенке сусама су добар извор протеина и влакана, као и кључних минерала попут бакра, мангана и калцијума.

Гвожђе које се налази у сусаму може помоћи да се спречи недостатак гвожђа (у вези са анемијом) и да се тако подигне ниво енергије. Недостатак бакра није честа појава, али добро је знати да семенке сусама обезбеђују добру дозу бакра потребну за одржавање здравља нерава, костију и метаболизма.

Сусам, такође, садржи доста калцијума, иако постоје одређене контроверзе о томе колико је тај калцијум користан.

Семе сусама има највише фитостерола који снижавају холестерол боље од скоро свих орашастих плодова, семена, махунарки и житарица. Фитостероли су врста фитонутријената или биљних стерола структурно сличних холестеролу који делују у цревима на смањење апсорпције холестерола.

Они помажу избацивању холестерола унутар цревног тракта, смањујући количину расположивог холестерола који се може апсорбовати. Нека истраживања су показала да међу 27 различитих тестираних орашастих плодова и семенки, семенке сусама, поред пшеничних клица, имају највећи садржај фитостерола.

Семе сусама је, такође, богато лигнанима, врстом полифенола који може побољшати профил липида и нормализовати ниво холестерола.

Сусамово уље се сматра јаким антихипертензивом, захваљујући способности да природно снизи ниво крвног притиска. Једна студија из 2006. истраживала је ефекте сусамовог уља на људе са високим крвним притиском и открила да је ефикасно у снижавању и систолног и дијастолног крвног притиска.

Истраживања сугеришу и да сусамово семе може бити посебно корисно за жене у постменопаузи, захваљујући способности да повећа и регулише нивое полних хормона, побољша антиоксидативни статус и помогне у управљању нивоима холестерола ради оптимизације здравља.

Осим тога, показало се да се сезамин, врста сусамовог лигнана, претвара у цревној микрофлори - у ентеролактон, фитоестрогенско једињење које делује слично естрогену.

Баланс хормона 

Пошто је богато есенцијалним масним киселинама, протеинима и широким спектром важних витамина и минерала, семе сусама може бити један од главних састојака у исхрани током трудноће због одржавања баланса хормона и ради снабдевања хранљивим материјама које су потребне за здравље мајке и бебе.

Слично као и ланено семе, семенке сусама су богат извор прекурсора лигнана. Ова специфична једињења производи микрофлора у дебелом цреву и показало се да су ефикасна у борби против рака, односно - на неколико специфичних врста рака.

Студија из 2005. коју је спровео Одсек за науке о исхрани на Универзитету у Торонту истраживала је ефекте давања 25 грама целих ланених семена и семена сусама здравим женама у постменопаузи током четири недеље.

Резултати теста урина показали су повећање лигнана код жена које су конзумирале семенке, што сугерише да једињења из њих потенцијално помажу у заштити од раста и ширења ћелија рака дебелог црева, пише портал draxe.com.

Слично томе, студија из 2012. такође је открила да лигнани могу деловати као природни третман, односно превенција против рака дојке.

У студији - након праћења укупног и специфичног уноса лигнана код 683 жене са раком дојке и 611 здравих жена без рака дојке, установљено је да су жене са највећим уносом лигнана у поређењу са најнижим уносом имале 40 до 50 одсто мање шансе за развој дојке.

За витак струк 

Неке студије сугеришу да би одређена једињења која се налазе у семенкама сусама могла да помогну у повећању сагоревања масти и одржавању телесне масе под контролом.

Једна студија на животињама из Мериленда из 2012. године заправо је открила да давање праха обогаћеног лигнанима код пацова - помаже у смањењу телесне тежине и акумулације масти.

Сусам је такође богат влакнима. Дијетална влакна помажу у успоравању пражњења желуца како бисте се дуже осећали сити.

Такође, може одржавати ниво шећера у крви стабилним како би спречио скокове и падове који доводе до повећане глади, преноси портал draxe.com.   

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 09. септембар 2024.
27° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару