Читај ми!

Како се на природан начин решити бола у грлу

Не можете се ослободити упале грла преко ноћи, али природни лекови као што су мед, слана вода и лековито биље могу помоћи у ублажавању болова. Свакако се обратите лекару ако се стање не побољша после недељу дана.

Бол у грлу обично прате свраб и иритација и може се погоршати када покушате да прогутате храну, што отежава нормално конзумирање намирница и течности. Чак и ако грлобоља није довољно озбиљна за одлазак код лекара, и даље је болна и може вас спречити да се добро наспавате. За почетак, можете да пробате да се би помогнете користећи кућне лекове за ублажавање болова и иритације.

Ипак, ако имате јаку упалу грла, посебно ако се погоршава савет стручњака је да закажете преглед код лекара.

Мед који сте додали у чај или узет самостално је уобичајени кућни лек за прве симптоме упале грла. Према једном истраживању из 2021, мед је једнако ефикасан као средство за сузбијање кашља декстрометорфан у борби против кашља код деце.

Истраживачи су закључили да је мед ефикаснији у ублажавању симптома од неких других традиционалних лекова. Ипак, због одређених здравствених ризика, деца млађа од годину дана, у ове сврхе не би требало да користе мед.

Испирање грла топлом сланом водом може помоћи у смиривању упале грла и разбијању секрета. Такође је познато да со помаже у елиминацији бактерија у грлу.

Направите раствор слане воде додавањем пола кашичице соли у пуну чашу топле воде. Испирајте грло њиме како бисте смањили оток и одржали грло чистим.

Према Америчком остеопатском удружењу, људи са упаљеним грлом треба да испирају грло сланом водом најмање једном на сат.

И третман мешавином соде бикарбоне и слане воде такође може помоћи у ублажавању болова у грлу. Овај орални раствор може убити бактерије и спречити раст гљивица.

Ако имате бол у устима, Национални институт за рак у САД, препоручује испирање грла мешавином која садржи: шољу топле воде, четвртину кашичице соде бикарбоне и осмину кашичице соли.

Из Института предлажу коришћење оваквог средства за испирање три или четири пута дневно и након тога испирањем уста обичном водом.

Камилица као класика 

Природно умирујући чај од камилице се дуго користи у медицинске сврхе, укључујући и лечење упале грла. Има антиинфламаторна умирујућа својства.

Према прегледу старије стручне литературе из 2010. године, истраживања су показала да удисање паре камилице може помоћи у ублажавању симптома прехладе, укључујући бол у грлу.

Пијење чаја од камилице може бити подједнако корисно. Такође може да стимулише имуни систем да помогне вашем телу да се избори са инфекцијом која је изазвала грлобољу.

И корен сладића се дуго користи за лечење упале грла. Студија о постоперативном болу у грлу из 2009. године показала је да је сладић ефикасан у ублажавању симптома када се помеша са водом са којом се и прави раствор за гргољање.

Поред тога, студија из 2019. показала је да је чај од корена сладића најефикаснији у инхибицији раста бактерије стрептококе, која напада грло.

Напомена: Сладић некада није препоручљив за примену код трудница и дојиља, па се саветује опрез и консултовање лекара.

Вечити бели лук 

Бели лук такође има природна антибактеријска својства. Садржи алицин, једињење познато по својој способности да се бори против инфекција.

Узимање суплемената белог лука на дневној бази може помоћи у превенцији и лечењу инфекција горњих дисајних путева. Инфекције респираторног тракта могу изазвати бол у грлу.

Додавање свежег белог лука вашој исхрани је један од начина да искористите његова антимикробна својства. Покушајте да сажваћете чен белог лука. Ако вам смета мирис, након тога - оперите зубе на уобичајен начин.

Биљка пискавица је доступна у многим облицима. Можете јести семе пискавице, наносити уље од пискавице на кожу или пити чај од пискавице. Чај од пискавице је уобичајени лек за упалу грла.

Између осталих предности, пискавица може помоћи код ублажавања болова, елиминације бактерија које изазивају упале и иритације и у борби са гљивичним инфекцијама. И са овом биљком опрез је неопходан код трудница и дојиља.

Сув ваздух може додатно иритирати упалу грла. Додавање влаге окружењу у коме боравите може помоћи. На пример, инхалација може помоћи да се ублажи бол у грлу.

Пребаците пешкир преко главе и дишите нормално, изнад посуде са тек прокуваном допуштајући да вам пара уђе кроз уста и нос. Радите ово 10 до 15 минута. Можда ћете морати да додајете још тек прокуване воде у посуду да би ефекат био потпун. У воду можете додати суви босиљак или камилицу.

понедељак, 09. септембар 2024.
27° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару