Читај ми!

Да ли је непристојно ако се види да сте имали неку естетску процедуру на лицу

О највећим грешкама које се праве током процедура подмлађивања и улепшавања, за „РТС ординацију“, говорила је проф. др Иоана Батсиалоу, специјалиста физикалне медицине и рехабилитације, стручњак за мезотерапију и специјалиста регенеративне и антиејџинг медицине.

Кажу да се о укусима не расправља, да је лепота у оку посматрача и да оно што је лепо једној особи другој не мора бити. Зашто неке жене изгледају природно, док се код неких види све што су радиле на лицу, и где пацијенти најчешће греше, за РТС открива др Иоана Батсиалоу.

Докторка Иоана напомиње да је недопустиво да се естетска медицина спроводи у козметичком салону. Овакве процедуре искључиво треба да се обављају у одговарајући ординацијама или клиникама.

Поред тога, докторка наглашава да пацијенти често нису довољно информисани ко је лекар који ће обаљати естетски захват, као и да ли је особа којој су поверили своје здравље и изглед уопште лекар.

„Пацијенти апсолутно не знају како се зове доктор. Не знају ни како се зове, ни да ли је стварно доктор", каже др Батсиалоу.

Говорећи о томе на шта треба да обратимо пажњу, и шта треба да тражимо када одемо у неку естетску клинику, докторка одговара: „Дозволу за рад. Морате да имате од Министарства дозволу за рад. Ако се раде процедуре антиејџинг медицине, треба да постоји специјална дозвола из Министарства где пише за које процедуре клиника има дозволу".

Пацијенти често не знају који се препарати користе у клиници или козметичком салону.

„Постоје ситуације које не можете да вратите. На пример, трајни материјал за усне, после тога може да следи и три, четири, пет и десет операција безуспешних", каже др Иоана Батсиалоу.

Објаснила је и како се бира процедура:

„У зависности од стања пацијената, прво се раде борице, назолабијалне или боре око очију, а онда могу све остале терапије за регенерацију и разни бустери, мезотерапије, коктели, хемијски пилинг. Поента свега је када видите особу да не знате шта је урадила. Да не можете одмах да кажете урадила си усне, урадила си ботокс, урадила си јагодице".

Докторка сматра да ако се корекција види, онда је некултурно: „То значи да нисте достигли ниво, нисте културни зато што сте претерали код пацијента. Могли сте да кажете дођите за десет дана, дођите за петнаест дана“.

На питање о томе да ли, ако неко одабере провереног и искусног лекара, може да се деси да се догоде неке непредвиђене компликације као што су оток, алергијске реакције, грчеви у лицу, одговара: „Дешава се да пацијенти који пуше имају модрице. Пацијенти који пију лекове за притисак исто имају модрице".

О факторима који могу утицати на појаву различитих реакција након естетских интервенција каже да су најчешћи модрице и отоци.

„Али су ређи када се користе добри материјали. Ако је алергија, то се дешава у року од двадесет и четири сата", каже докторка и додаје: „Може да се деси да пацијент оде кући, па тек после два, три сата да отекне, да има свраб, црвенило. Постоје неке процедуре и неки материјали где то може да се деси после месец дана. Ако материјал дође у додир са неким алергенским фактором. Већином то се дешава са препаратима који имају конзерванс. На пример, када неко једе неку конзервирану храну, нешто што је љуто или туршију, може да дође до реакције. У томе што је користио, попио или појео, постоји нешто што је изритирало материјал".

Докторка је дала своје мишљење и о томе да ли треба бирати ботокс или стимулатор колагена и шта даје најбрже резултате.

„За ботокс ефекат се види за петнаест до двадест дана, за стимулатор колагена се види за месец дана", каже докторка и објашњава која је разлика између ове процедуре и популарних филера хијалурона: „Разлика између стимулатора колагена и хијалурона је да хијалурон бубри, даје волумен, а стимулатор колагена ради ефекат лифтинга (подизања), подизања мишићног тонуса".

Стручност од изузетне важности 

Др Батсиалоу каже да је од изузетне важности стручност лекара и познавање када се који материјал користи. Наводи да се може десити да недовољно стручан лекар користи хијалурон уместо стимулатора колагена, чиме доводи до стварања огромних јагодица, а пацијент може изгледати као да се угојио и добио неколико килограма.

Коментаришући дилему о томе може ли ботокс да замени хируршку интервенцију код спуштених капака, каже: „Човек има позитиван тест за хирургију када је кожа изнад капка поклопи и затвори очи. То је знак да је пацијент за операцију, ако још није толики пад онда је ботокс ефикасно и брзо решење".

Објаснила је и зашто операција капака није само естетска интервенција.

„Операција капака некад је решење за главобоље, за мигрене. Пацијенти имају мигрене и главобоље, а не знају због чега. Покушавају да фокусирају очи, да виде боље и због тог што се напрежу долази до грча мишића, то је једна ствар. Друга ствар, та кожа која је изнад ока је као мали тегић, као терет који вуче на доле. И ви оптерећујете око и губите брже вид због сталног фокусирања", истакла је др Иоана Батсиалоу и описала како се спроводи операција:

„Операција капака је локална. Већином се ради у локалној анестезији, траје око пола сата до четрдест и пет минута. После тога човек има оток и модрице јер се уклања један део коже. Али, операција је брза и безбедна".

Докторка је дала савете и о томе – како до лепих, природних усана: „Сви могу да ураде нешто, у складу са тим како би изгледало нешто природно. Чак постоје усне на којима не треба ништа да се ради, али може да се ради блага хидратација. Постоје материјали који нису крупни као хијалурон, па то изгледа као да имате неки кармин који даје мало пуноћу. То је фантастичан третман. Ефекат не траје дуго, требало би на два, три месеца да се ради".

Др Батсиалоу: Све треба да буде умерено и што природније

Гошћа РТС ординације рекла је и који третман подмлађивања даје најбрже резултате.

„Ботокс, то је једини третман код кога се ефекат види за недељу дана. Све остало је релативно и треба корекција и допуна. Ботокс је највидљивији и најомиљенији третман у свету. Третман који сви презиру и који сви раде. Ботокс може да буде и опасан, могу да се десе главобоље и мигрене. Може да се деси слепило, може да се деси да падну капци. Али, ако су проверени доктори и материјали, то је третман који прија свакоме".

Упозорила је и на такозване непријатеље естетских третмана: „Ако постоји непријатељ за третмане, то је пушење. Пушењем мењате структуру тромбоцита, пацијенти који пуше имају краћи ефекат него пацијенти који не пуше".

Докторка је навела и шта не би смело да се ради након естетске процедуре.

„Алхохол се не препоручује наредних три до пет дана, у зависности колико се материјала користило. Највећи проблем су алергије ако неко пије након третмана. Вежбање треба да се избегава минимум три до четири дана, а масаже лица преко десет до петнаест дана. Ако неко ради, на пример, масажу лица може да помери ботокс и да се искриви лице", указала је докторка Батсиалоу.

Ласер па хијалурон

Докторка је нагласила да је топлота један од највећих опасности које могу смањити или уништити резултате неког естетског третмана. Наиме, због утицаја који топлота има на материјале који се користе у антиејџингу, прво треба да се обави примена ласера, а тек након тога примена хијалурона.

Прокоментарисала је негу коже код куће и навела где грешимо када је избор креме у питању.

„Жене које имају неке године треба да користе креме које у себи имају хијалурон, колаген, пептиде, а не да купују неке флуиде који су лагани и који не могу да заштите и нахране кожу", рекла је докторка.

Дала је и савет о томе када треба почети са применом крема која садржи хијалурон.

„Обично након двадест пете године ми сматрамо да колаген почиње да се топи и пропада. Наравно, креме негују, хране, штите од спољашњих фактора. Не могу саме да попуне боре, али су велико помоћно средство", закључила је докторка Иоана Батсиалоу, специјалиста регенеративне и антиејџинг медицине, за РТС ординацију.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 09. септембар 2024.
28° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару