Читај ми!

Може ли сурутка очистити масну јетру

Јесте ли скоро проверавали у каквом вам је стању јетра? Знате ли шта јој смета и да ли можда баш то радите свакодневно? Како да помогнемо јетри да се одмори и очисти? На сва ова питања, за „РТС ординацију“ говорила је Христина Милошевић, магистар фармације.

Да је јетра један од најмоћнијих органа у нашем телу говори то да служи елиминацији свих токсичних супстанци из нашег тела. Поред тога, јетра има улогу да наш организам заштити и од инфекција, али и да помогне у варењу хране. Ако знамо какве добробити овај орган чини за наше тело, неопходно је да му повремено помогнемо да се опорави.

На питање о томе како можемо оптеретити јетру, шта све може да направи масну јетру, да је оптерети и да спречи њен добар рад, Христина Милошевић, магистар фармације, рекла је да постоји огроман број ствари који може да ремети рад наше јетре: „Поред алкохола, то су првенствено нека неалкохолна стања, као што је масна храна богата засићеним масним киселинама, затим многи лекови поседују хепатоксичност и негативно делују на нашу јетру.“

Милошевићева се осврнула и на резултате истраживања који су несумњиво показали да многи лекови које свакодневно користимо утичу на болести јетре.

„Рађено је једно истраживање, оно је трајало десет година и обухватило је све пацијенте који су користили лекове који потенцијално могу бити хепатоксични. Истраживањем је показано да парацетамол доказано штети јетри. Затим, валпроинска киселина, поред тога ибупрофен може ометати рад јетре, неки лекови из групе цитостатика, затим симвастатин који се користи за регулисање масноће“, рекла је Милошевићева, а затим је указала и на лекове које жене често користе због многих здравствених проблема: 

„Ту су орални контрацептиви и један лек – прогестерон, хормонски препарат који најчешће жене користе за одржавање трудноће. Међутим, оно што је доказано је да уколико се користе током другог и трећег триместра трудноће, тај лек може изазвати хепатоцелуларне поремећаје или жутицу која се јавља у трудноћи, а касније преноси на бебу.“

Која храна прија јетри

Милошевићева наводи да су намирнице које су добре за здравље јетре броколи, спанаћ, блитва, кељ, зелена салата, празилук. Каже да је такође бобичасто воће изузетно и одлично за јетру, јер је пуно антиоксиданаса. Истиче да су и малине, боровнице, аронија и купуне одличне као чистачи јетре, као и шаргарепа и чичока.

Коментаришући могућу улогу сурутке и домаћег јабуковог сирћета у чишћењу јетре, каже: „За сурутку и домаће јабуково сирће доказано је да могу да побољшају рад јетре.“

Објаснила је и како је најбоље користити домаће сирће: „У чашу млаке воде се размути кашика домаћег сирћета и пије се ујутру, може и на празан желудац. Једино би требало да избегавају особе које имају гастритис и чир на дванаестопалачном цреву.“

„Сурутка је одлична ствар. Сурутка се може користити ујутру, на празан желудац, дозвољено је попити две до три чаше дневно. Али морам да нагласим уз промену животних стилова, ништа неће да се деси уколико ми пијемо сурутку, а наставимо да једемо храну богатим мастима“, напоменула је Милошевићева и додала да је бољи избор козија сурутка.

Сурутка побољшава стање наше јетре за само два месеца.

„За јабуково сирће важи нешто дуже, јер се користе мање количине јабуковог сирћета. У истраживању су утврдили да је довољно пола године за јабуково сирће“, рекла је гошћа РТС ординације.

Међу чајевима који дају најбоље и најбрже резултате, и који су безбедни, јесте и чај од корена маслачка.

„Једино би труднице требало да га избегавају. Сикавицу не би требало да користе труднице, дојиље и деца млађа од дванаест година. Корен чичка, њега не би требало да користе особе које имају кардиоваскуларна обољења. Сладић има мало већи проценат шећера, па не би требало да га корист особе са дијабетесом и особе које болују од кардиоваскуларне болести“, рекла је магистар фармације.

„Што се линцуре тиче, њу не би требало да користе особе које болују од чира на желуцу, дванаестопалачном цреву, труднице, дојиље и деца млађа од дванаест година“, закључила је и дала рецепт за прављење мешавине за бољи рад јетре. Састојци су: три органска лимуна, пет стабљика целера, веза першуна и шест шоља воде.

Сви састојци се ставе у блендер и умуте, а уколико не можете пронаћи органиски лимун, онда би требало ољуштити кору.

„То је мешавина која се користи три дана, два пута дневно. Држи се у фрижидеру. Пола сата пре доручка и пола сата пре вечере се користи. Када додате шест чаша воде, добијате количину која ће трајати за шест употреба, односно три дана, два пута дневно“, објаснила је Милошевићева како се користи мешавина за бољи рад јетре. 

Када је реч о тинктури за чишћење јетре, за њу су потребне две кашике корена ђумбира исеченог на коцкице, две кашике осушеног корена маслачка, два мања штапића цимета и алкохол од 70 одсто – по потреби.

Сви састојци се ставе у стаклену теглу и прелију алкохолом да огрезне.

Право време за тинктуру је март

„За тинктуру је пожељно користити тамну теглу или теглу увити у фолију. Тегла се не сме покривати металним поклопцем, већ се за то може користити газа или фолија коју треба пробушити на неколико места. Тинктура се чува на тамном месту и собној температури, између тридесет и четрдесет дана. Након тога се тинктура цеди и дозира се двадесет капи дневно ујутру и увече, пола сата пре ручка и пола сата након вечере. То је доза за једну годину, не би требало више од тога користити“, рекла је, за РТС ординацију, магистар фармације Христина Милошевић.

Важно: Тинктуру не смеју да користе деца и труднице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 09. септембар 2024.
28° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару