Читај ми!

Ђумбир и лимун – комбинација која не прија свима

Комбинација лимуна и ђумбира има бројних предности за здравље, али је потребан и опрез.

Напитак је доброг укуса, одличан је за јачање имуног система, ублажава стрес. Пије се и зими и лети јер телу даје енергију, а нашој кожи посебан сјај.

Ђумбир и лимун помажу када хоћемо да смршамо, јер ублажавају осећај глади, нарочито ако се ова комбинација пије као чај. Активира метаболизам, а масти се брже сагоревају.

Лимун је одличан извор витамина Ц, који чува снагу тела и квалитет зуба. Ђумбир је богат антиоксидансима. Биофлавоноиди које садржи лимун помажу у спречавању раста и ширења ћелија рака.

Антиоксиданси који се налазе у лимуну помажу у смањењу упале и симптома артритиса. Ђумбир, такође, побољшава циркулацију крви, што је од виталног значаја за здравље.

Чај од ђумбира олакшава бол и нелагодност код „нервозног стомака“. Уз ову комбинацију смањују се и мучнина и киселина у желуцу, храна се боље апсорбује и надимање стомака је незнатно.

Нова истраживања показала су да висок ниво цинка у ђумбиру игра главну улогу у производњи и лучењу инсулина. То је инсулин који контролише ниво шећера у крви и држи дијабетес под контролом. Други штетни ефекти дијабетеса су крвни притисак, проблеми са срцем.

Право пиће ако желимо да смршамо

Висок ниво шећера у крви изазива потребу за угљеним хидратима и масном храном. Ђумбир помаже у нормализацији нивоа шећера који могу да утичу на губитак телесне тежине због апсорпције масти која се накупља у телу.

Благотворни сок од лимуна

Сок од лимуна добар је за стимулацију јетре, поспешује диуретичко својство и убрзава избацивање мокраћне киселине. Ако сок од лимуна користите сваког дана, лакше је отапање жучног каменца, као и каменца и калцијума у бубрезима. Лимун помаже и у борби против лошег холестерола.

Како користити лимун и ђумбир

Обично се ова комбинација у виду сока или чаја узима ујутру на празан стомак. Неки нутриционисти саветују да се то пије и током дана. Дозвољена количина ђумбира је од 10 до 30 грама на дан.

Могуће контраиндикације

Људи који имају чир на желуцу или гастритис не би требало да узимају ђумбир, односно нису препоручљиве велике дозе ђумбира. Важно је истаћи да се лимун увек додаје на крају, као последњи састојак било које комбинације. Не сме да се кува, јер тада се губи витамин Ц. Мирис лимуна смањује стрес.  

понедељак, 09. септембар 2024.
28° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару