Кување на гас је горе за здравље него живот у загађеном граду
Азот-диоксид иритира плућа и може да доспе у крвоток и повећа ризик од срчаних обољења, канцера и Алцхајмерове болести.
Кување на гас је горе за здравље укућана него живот у граду са загађеним ваздухом, наводи се у новој студији.
Већина кувара, било да су професионалци или аматери, преферирају шпорете на гас уместо електричних.
Међутим, они производе азот-диоксид и друге опасне токсине, који иритирају плућа и могу да уђу у крвоток и повећавају ризик од развоја срчаних обољења, одређених типова рака и Алцхајмерове болести.
Деца и старији су најрањивији, а истраживање је показало да шпорети на гас могу да узрокују скокове загађења вишеструко веће него на прометној улици.
У оквиру студије, деца су у ранчевима носили уређаје за праћење загађења, а многа од њих су кући, док су њихови родитељи кували, боравила у загађенијој средини него док су била напољу или ишла у школу.
Стручњаци наводе да је кување на гас „велики извор загађења у затвореном простору“.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 15
Пошаљи коментар