Читај ми!

У Италији први пут изведено пресађивање дела плућа од живог донора

Један отац из Бергама донирао је део плућа свом сину од пет година који болује од таласемије. Операција је обављена у болници „Ђовани XXIII“ и отац и син се налазе на одељењу интензивне. Лекари су резервисани у прогнози, али се надају најбољем. Ово је први пут да се изводи једна овако комплексна операција на плућима од живог донора.

Отац је већ донирао сину и коштану срж но то је узроковало реакцију код малог пацијента те су дониране ћелије напале околне органе, па је у овом случају детету бесповратно оштећено плућно крило.

„Ради се о екстремно комплексној интервенцији у центру који има врло велико искуство када се ради о педијатријској и плућној трансплантацији и који још једном показује колико је изванредна италијанска клиничка трансплантација“, подсећа директор Националног центра за трансплантацију Масимо Кардило и додаје да је потребно још увек бити врло опрезни иако се за сада све одвија онако како су лекари предвидели.

У Европи имамо врло мали број случајева овакве врсте донације плућног режња и да би се обавила ова трансплантација по први пут у Италији било је потребно добити одобрење  Националног центра за трансплантацију.

Кардило додаје да чињеница да се оваква трансплантација обавила баш у болници која је била у првим редовима у борби против ковида у Бергаму има и симболичан значај – реч је о „трансплантацији удаха“ након веома дугог периода драматичне ситуације у овој зони.

„Надам се да ће очева донација сину помоћи и другим људима да се определе за донацију органа, и од преминулих и од живих донатора, јер у Италији имамо много пацијената који чекају на трансплантацију да би могли да наставе са нормалним животом“, изјавио је Кардило.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 09. септембар 2024.
24° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару