Читај ми!

Сјеничанин дао крв 168 пута, сада хоће да мења закон да би могао да настави

Живот Хасима Богућанина Дуде из Сјенице треба да буде симбол племенитости. Дао је крв 168 пута. Рудар у пензији, законски више не може да даје крв, али се обратио Министарству здравља са необичним предлогом.

Четири и по деценије прошло је од када је први пут дао крв. Од тада, на свака три месеца. Више од 76 литара крви.

„Једна јединица крви коју ви дате може да спасе три човека. Када узмете 160 јединица па помножите са три, онда видите колико је то спасених људи“, објашњава добровољни давалац крви, Хасим Богућанин Дуда.

Сада има 66 година. Слово закона јасно дефинише да крв може дати свака пунолетна и здрава особа до 65. године. Отуда и предлог упућен Министарству.

„Тражио сам да се одобри, ако је човек здрав, зашто не би неко могао да даје крв и у 70. години. Нека ми одобре да дајем два пута годишње, не морам свака три месеца“, истиче Хасим Богућанин Дуда.

„Зна колико то значи нашим пацијентима, а зна и шта то значи даваоцима и како се они осећају“, објашњава специјалисткиња трансфузиолог, др Милена Јанковић.

За Дуду не постоје поделе међу људима. Ни по једном основу. Његова крв помогла је у спасавању људи свих вера и нација.

„Ја у Сјеници сретнем децу која кажу: овај чика дао мојој мами крв кад се породила. Знате колики је то понос“, закључује Хасим Богућанин Дуда.

Његова преданост хуманом утицала је и на суграђане. Сјеница има 200 добровољних давалаца крви. Статистички по величини градова, одмах су иза Врања.

уторак, 10. септембар 2024.
20° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару