Читај ми!

Јетра је цeнтрална лабораторија нашег тела, зашто је мастимо

Стручњаци јетру називају лабораторијом нашег организма, јер се у њој одвијају различити процеси. Колико је опасна неумереност у јелу и пићу?

„Јетра је један од најважнијих органа у нашем телу. Она има значајну функцију која се назива синтетска јер синтетише све факторе који су битни за коагулацију крви. Такође је значајна и њена детоксикациона функција", истакла је др Татјана Цвејић Пашић, Клиника загастроентерологију, КЦС.

Истиче да ако дужи временски период једемо нездраву храну и узимамо енергетска пића настаје масна јетра са масним капљицама, као и повишене трансаминазе и гама ГТ.

„Јетри прија умерена, лаганија храна и адекватна физичка активност. У 90 одсто случајева сами доприносимо масној јетри. Појасни тип гојазности је карактеристичан за масну јетру, као и генетска предиспозиција", рекла је докторка.

Наводи да се најчешће код пацијената јавља тупи бол испод ребарног лука који настаје због отицања јетре због накупљених масних капљица. Јетра у масноћи расте и даје тај тупи бол. Потребно је једном годишње урадити студиозне лабораторијске анализе са синтетским показатељима јетре.

„Масна јетра, ако је она присутна годинама, може да пређе у стадијум фиброзе или цирозе јетре. Све то може да доведе пацијента и то карцинома. За превенцију важни су исхрана и физичка активност", рекла је др Татјана Цвејић Пашић, Клиника загастроентерологију, КЦС.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 10. септембар 2024.
20° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару