Читај ми!

Туберкулоза код деце – превенција и симптоми

Расте број заражених ковидом, a потврђени су први случајеви малих богиња и туберкулоза. Из Дечје клинике Клиничко- болничког центра "Др Драгиша Мишовић" да се туберкулоза обично дијагоностикује поле лечења неке респираторне болести, уколико нема податка да је оболео неко из дететовог окружења. Апелују на родитеље да вакцинишу децу против морбила, наглашавајући да болест код деце може бити веома озбиљна.

Руководилац Дечје клинике Клиничко- болничког центра "Др Драгиша Мишовић" др Оливера Остојић каже за РТС да је ту установу смештено четворо оболелих од туберкулозе који се лече већ дуже време. 

Наводи да је реч о пацијентима старости седам, 12. 14 и 17 и да су заражени у породици. Додаје да су доброг општег стања и да лечење иде својим током.

Указује на то да је туберкулоза неспецифична болест која се не може лако дијагонстиковати.

"Дете дуже време може имати благо повишену темепературу, да се зноји, полако губи на телесној маси и да суво кашље", каже Остојићева.

Истиче да се туберкулоза обично дијагоностикује поле лечења неке респираторне болести, уколико нема податка да је оболео неко из дететовог окружења.

"Најбоља заштита од туберкулозе је обавезна вакцина, а то се чини и јачањем имунитета, хигијеном и дезинфекцијом простора, добрим епидемиолошким надзором предшколских установа и породица у којима има података о обољевању туберкулозом", објашњава Остојићева.

Додаје да се на клиници од ковида лече и бебе до шест месеци старости са повишеном температуром, благом респираторном инфекцијом. Хоспитализовани су због узраста ради надзора и надокнаде изгубљене течности. Добро су и без упале плућа. Последњих месеци ковид пацијенти нису имали озбиљније упале, каже Остојићева.

Будући да је у року сезона вируса, у односу на пре месец дана има око 20 одсто више амбулантних прегледа, око 70 дневно.

"То су пацијенти са текућим вирусима и код нешто старије деце има упале плућа праћене стрептококом", каже Остојићева.

Очекује да ће бити више случајева јер почиње друго полугодиште у школама.

Др Оливера Остојић апелује на родитеље да вакцинишу децу против морбила, наглашавајући да болест код деце може бити веома озбиљна.

Не очекује избијање епидемије али да очекује повећaње броја оболелих од малих богиња.

уторак, 10. септембар 2024.
21° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару