Читај ми!

Када је губитак косе природан, а кад постаје забрињавајући

Губитак косе представља проблем код великог броја мушкараца и жена. Уколико је значајно изражен и доводи до трајног губитка косе, односно ћелавости, може бити и трауматично искуство. Када опадање косе може да се спречи, а када је време за трансплантацију?

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, доктор Шади Абунасер истакао је да се на преглед најчешће јављају пацијенти којима коса опада као последица генетике, а то су мушка ћелавост и андрогенска алопеција.

„Постоји више разлога због којих коса може да опада. Најчешћи је генетска основа, али код жена се може јавити и због генетског дисбаланса. Коса може да опада и током јесени и зиме, али и као последица различитих обољења и болести које је важно дијагностиковати да би се пацијент лечио", рекао је др Абунасер.

Истиче да ако дневно опадне до 100 длака, то је сасвим нормалан природни процес и циклус који има свака длака. Ако пацијент примети да се коса проредила, треба да потражи помоћ лекара.

„Студије су показале да је опадање косе повећано за око 20 одсто код пацијената који су прележали ковид. После сваког вируса или бактерије, упални процес у организму се повећава, па је и то нормално. Постоје терапије за опоравак косе", рекао је доктор.

Додаје да коса може да опада и када су у нашем организму дефицитарни витамини Де и цинк, што изазива убрзано опадање косе, па се укључује терапија суплементацијом.

„Мушкарци су више погођени трајним губитком косе због присуства једне врсте тестостерона. Кандидати за трајно пресађивање косе су пацијенти са андрогенском алопецијом или мушком ћелавошћу", истакао је доктор Шади Абунасер.

понедељак, 09. септембар 2024.
21° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару