Читај ми!

Алергија на оргазме, штуцање због тумора, флаша на чудном месту – најбизарнији медицински случајеви

Човек алергичан на оргазме, предозирање витамином Д и чекиње гусенице под кожом, само су неки од најбизарнијих медицинских случајева 2022. године.

Доктори се редовно сусрећу са чудним медицинским случајевима због којих се чешу по глави, често морају да отварају уџбенике или да их допуне новим сазнањима.

Предозирање Де-витамином

Суплементи могу да буду помогну људима са недостатком одређених минерала или витамина, што због неког здравственог проблема, што због одређених стања, попут трудноће. Али код већине особа немају неки велики ефекат, а у ретким случајевима могу да доведу до озбиљних последица.

Тако су у јулу британски доктори примили мушкарца који се предозирао Де-витамином, због чега је три месеца повраћао, имао дијареју, бол у стомаку и тинитус.

Човек је изгубио скоро 20 килограма, а завршио је у болници где је задржан осам дана током којих је примао терапију да му се смањи ниво калцијума у крви. Два месеца касније, калцијум му је достигао просечне вредности, али је и даље имао повишен ниво витамина Де.

Мастурбацијом до повреде плућа

Један од бизарнијих овогодишњих медицинских случајева је повреда плућа мастурбацијом. Да, добро сте прочитали.

У априлу, доктори у Швајцарској пријавили су пацијента – 20-годишњег мушкарца који им се обратио због пробадајућег бола у грудима, проблема у дисању и отеклим лицем. Сви симптоми су се појавили док је мастурбирао.

Снимци су открили ретку врсту пнеуматозе, узроковану цепањем дела плућне мембране што омогућава ваздуху да побегне из плућа. Познато је да такво стање може да буде узроковано веома енергичним сексуалним односом, али је ово први случај да је кривац мастурбација.

Иако је задржан преко ноћи у болници, сутрадан је пуштен, а симптоми су нестали после четири дана.

Пена за изолацију није добар лек за еректилну дисфункцију

Принцип „уради сам“ дефинитивно не треба примењивати у лечењу. Доктори су се сусрели са човеком који је покушао да поправи своје стање еректилне дисфункције гурајући у мокраћну цев цевчицу прикачену за спреј са пеном за водену изолацију.

На његову несрећу, партнер је случајно притиснуо спреј и ушприцао довољно пене кроз пенис да је стигла до његове бешике. Неким чудом, човек је тако живео три недеље пре него што је отишао у болницу јер је избацивао крв.

Пена се до тада толико учврстила да су доктори морали да спроведу дуготрајни хируршки захват. Иако је захват био успешан, још неколико операција је морало да буде урађено како би му лекари поправили мокраћну цев.

Штуцање и рак

Штуцање је иритантан, али саставни део живота. У највећем броју случајева је краткотрајно и потпуно безопасно. Међутим, понекад може да буде знак много већег проблема.

У марту су доктори у Индији пријавили случај пацијента погођеног хроничним штуцањем, које је трајало месецима.

Лекари су утврдили да је узрок био агресивни тип тумора на мозгу. Након операције и радио-терапије, штуцање је престало.

Ко се задњи смеје... има недостатак витамина Б12

Азот-субоксид је веома користан гас који се користи у медицини као анестетик, а популарно га зову и „гас смејавац“.

Осим те примене, неки га користе и као рекреациони наркотик који изазива еуфорију, али некад и веома озбиљне компликације.

У септембру, доктори у Њујорку примили су пацијента који је развио ретко неуролошко стање узроковано удисањем азот-субоксида, које је исцрпло све његове телесне резерве витамина Б12.

Када се обратио лекарима, пацијент није могао да помера једну ногу. Срећом, доктори су успели да брзо реагују и, након терапије инјекцијама витамина Б12 и престанка удисања азот-субоксида, пацијент је поново могао да хода после четири недеље.

Алергија на оргазме

Почетком ове године, појавио се неуобичајени случај: мушкарац који има алергијску реакцију на своје оргазме. Након ејакулирања, добио би симптоме сличне грозници – умор, свраб око очију, цурење носа и осип на подлактици.

Стање, познато као синдром посторгазмичне болести, почело је код њега у касним тинејџерским годинама због чега је почео да избегава сексуалне односе и романтичне везе уопште.

Упркос томе што се не зна много о поменутом стању, сумња се да га изазива реакција имуног система на нешто у сперми.

Уз терапију антихистаминицима, човек је могао да ужива у оргазмима уз драстично ублажене симптоме.

Гусенице под кожом

Пацијент који се у јуну јавио докторима у Кини мислио је да му се појавио екцем око зглоба на руци.

Када су узорак његове коже погледали под микроскопом, утврдили су нешто много другачије.

Осип је био узрокован забијеним чекињама гусенице, које је пацијент покупио неколико месеци раније док се пео на дрво.

Чекиње су узроковале лезије које су се упалиле. После терапије стероидима, лезије су се повукле, а симптоми престали.

Флаша где јој дефинитивно није место

Годишња листа бизарних медицинских случајева не би била потпуна без неког случаја предмета „тамо где сунце не сија“.

У јулу, доктори у Индији описали су случај 50-годишњег мушкарца који је имао флашу у ректуму. Флаша од 250 милилитара је у њему стајала три дана пре него што га је супруга довела у ургентни центар, када се већ развио бол у абдомену и није могао да врши нужду.

„Због срамоте и страха од супруге, пацијент није хтео да открије како је флаша завршила ту где је била“, написали су доктори и извештају.

Тек након ултразвука доктори су утврдили узрок проблема. Успели су да изваде флашу без озбиљнијих последица и након пет дана у болници пуштен је да иде кући уз упут за психијатријску клинику.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 10. септембар 2024.
20° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару