Читај ми!

Као и сваке зиме, боримо се са преједањем – има ли начина да то избегнемо

Током предстојећих празника тешко ћемо успети да одолимо месу, колачима, пићу. Како бити умерен у свему и како да олакшамо последице преједања - саветује нутриционисткиња Марија Рапајић.

Постоји начин да постанемо умерени у свему, наглашава нутриционисткиња Марија Рапајић, пре свега тако што ћемо започети дан јачим доручком.

„Прво, чим устанете ујутру, доручкујте, и тако ћете избећи преједања у току дана. Значи, редовни оброци, мали оброци, пет оброка – три базична и две ужине – и то је једини начин да не буде преједања“, наглашава нутриционисткиња.

Не постоји здрава и „болесна" храна, додаје Рапајићева, јер свака храна је здрава уколико је умерена. Тако да и то прасеће печење које ће се ових дана наћи на трпезама, није нездраво уколико се зауставимо на једном парчету.

„До проблема долази уколико седнемо и поједемо килограм. Онда ти хиломикрони масноће могу да се наталоже на крвним судовима, доћи ће до хипертензије, доћи ће до повишеног холестерола – и то већ постаје опасно. Али ако се и за ту новогодишњу ноћ или божићни ручак преједемо, није страшно, ако то буде само тог дана, а већ следећег дана се уоброчимо и наставимо нормалан режим исхране“, истиче гошћа РТС-а.

Алкохол и слаткиши

Проблем је и то што алкохол конзумирамо уз храну, што је погрешно, напомиње нутриционисткиња.

Чашу вина би требало попити пола сата пре оброка, као и течност, јер сваку течност коју унесемо уз храну разређује хлороводоничну киселину у желуцу и успорава се варење, самим тим и метаболизам масти, објашњава Рапајићева. Зато је најбоље пити пола сата пре и пола сата после јела.

Пошто ће доћи и до повишеног нивоа шећера у крви, током празника требало би да бирамо храну са нижим гликемијским индексом, што наравно, за Нову годину и Божић није једноставно.

„Намирнице ниског гликемијског индекса, такозване здраве намирнице, су боранија, броколи, карфиол, кисела јабука, поморанџа... У ствари, та дијетна влакна која обложе слузокожу желуца и убрзавају перисталтику. Пошто је то немогуће урадити за празнике, мој савет је да пола сата након оброка, поједете и салату, па после да наставите, али по парче – једно парче печења, пошто ће вероватно бити и сарма, узмите једну сарму. Значи, све је ствар самоконтроле и долази из главе“, наглашава Рапајићева.

Како да неутралишемо ефекте преједања

Чај од ђумбира ће нам помоћи да се боље осећамо ако га попијемо после обилног ручка, а са детоксикацијом треба наставити следећег дана.

Првог дана би требало јести само воће. Другог дана само поврће и тећег дана можемо узети и протеине, објашњава нутриционисткиња. За та три дана очистићемо наш организам, а уз све то треба уносити и доста течности, уз вођења рачуна да пијемо пола сата пре и пола сата после јела.

Како да се сачувају од преједања они који су постили

Прелазак на уобичајену исхрану, посебно празничну трпезу после божићног поста, представља шок за организам. Међутим, нутриционисткиња напомиње да то важи само за оне који су се правилно придржавали режима поста.

„Уколико када постимо, одемо до пекаре па узмемо посно пециво, или поједемо посне наполитанке, то је јако штетно јер су то трансмасти које се нагомилавају на крвним судовима и често се дешава да они који су овако постили, када провере холестерол после поста испостави се да је дошло до повећања ХДЛ укупног и ЛДЛ лошег холестерола“, наглашава Рапајићева.

Зато се онима који су постили правилно саветује да не прелазе нагло на мрсну храну, већ што је могуће постепеније. На пример, када крену од доручка, неће појести два јаја, него једно. И тако у свим наредним оброцима.

„Пост и јесте самоодрицање од неумерености у јелу и пићу, тако да ти људи који посте врло добро знају шта значи бити умерен, па и за божићни ручак“, закључује Марија Рапајић, гошћа РТС-а.

уторак, 10. септембар 2024.
20° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару