Читај ми!

Др Ракетић: Долази период славља, чувајте се „клупских“ дрога и великих количина алкохола

Последњих месеци лекари Специјалне болнице за болести зависности имају више после. За око 20 одсто је повећан број оних који траже њихову помоћ. Директорка ове установе, др Дијана Ракетић, објашњава узроке овог пораста и упозорава на негативне ефекте до којих доводи злоупотреба психоактивних супстанци.

Сваког дана, од пет до 10 нових пацијената потражи помоћ лекара ове установе и то због проблема са алкохолом, дрогом и коцком. Докторка Дијана Ракетић, директорка Специјалне болнице за болести зависности, истиче да постоји велики број различитих узрока зашто је дошло до овог повећања броја пацијената који им се обраћају.

„Пре свега смо сведоци тренда глобализације, дигитализације, друштвених мрежа и постковид периода, као и то да је све већа доступност дрога широког спектра на тржишту које су све веће потентности и чистоће, и самим тим, озбиљних компликација, како на ментално, тако и на физичко здравље“, наводи докторка.

За разлику од пре десет, пет или две године, много тога се променило у погледу болести зависности, додаје докторка. Данас се најчешће јављају пацијенти који имају проблем са зависношћу од комбинације кокаина, анфетамина и алкохола, или са политоксикоманијом, или због узимања лекова за смирење који се издају на рецепт.

„Код нас су најчешће млади одрасли људи, од 25. до 45. године живота, велики број високообразованих, ожењених, имају децу, чешће су мушкарци него жене, иако сада имамо један тренд да имамо више жена него мушкараца, захваљујући медијској подршци, да су се жене охрабриле да потраже помоћ“, каже директорка.

Оно што највише забрињава је млађа популација и доступност дрога. Долази период славља, а млади су склони експериментисању свега и свачега, па тако и дрога, напомиње др Ракетић. Тренутно је врло раширен тренд „клупских дрога“ – дрога за добро расплолижење које мењају будност, понашање и расположење - а ту спадају амфетамини, кокаин, кетамин, такозвани „пинк кокаин“ који је преплавио тржиште у Европи.

„Зато је јако важно да воде рачуна с ким су, да замоле пријатеље да воде рачуна о њима и да они воде рачуна о својим пријатељима. Хоћу да нагласим да ми имамо једну високу толеранцију на алкохол, зато овом приликом заиста упозоравам да се води рачуна у конзумирању алкохола. Алкохол увек смањује осећај самоконтроле, па смо у стању да урадимо ствари које никада не бисмо урадили трезне главе“, наглашава др Дијана Ракетић.

Све те „клупске дроге“ могу довести акутно до врло озбиљних компликација. Конзументи могу завршити на неком акутном психијатријском одељењу, на Одељењу за токсикологију ВМА, могу бити жртве насиља – физичког, емотивног, сексуалног, а могу завршити и трагично, наглашава директорка Специјалне болнице за болести зависности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 10. септембар 2024.
20° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару