Читај ми!

За попуштање зида стомачних мишића после порођаја - има решења

Проблем попуштања зида трбушних мишића назива се дијастаза, а често уз њега иде и проблем невољног мокрења тј. уринарна инконтиненција. И на једно и на друго може се утицати вежбама, а како - за РТС Ординацију је показала и објаснила Драгана Мосуровић, професорка физичког васпитања и спорта.

Свака жена жели извајан, раван и мишићав стомак. Али, зашто неке даме имају стомачић који некада подсећа на труднички, иако су се давно породиле? Зашто је важно да се вежба и да трбушни мишићи буду јаки? Има ли то везе са здрављем или је само питање лепог изгледа? Одговоре на ова и многа друга питања дала је Драгана Мосуровић, професорка физичког васпитања и спорта, која мамама помаже да се након порођаја реше дијастазе, пролапса и бола у леђима.

Шта је дијастаза

„То је развлачење мишића трбуха и те средишне тетиве. Развуче се стомак у трудноћи, што је и прородно стање. Свака жена има дијастазу у трудноћи, али, када се жена породи, онда ми гледамо шта је остало што се тиче враћања самих мишића на своје место. Често се деси да остане на тој средишњој тетиви раздвојеност мишића", навела је Драгана Мосуровић.

Како жена да зна да ли има дијастазу

„Постоји једноставан тест када жена легне на под. Обично кажем мамама да ставе руку на потиљак, подигну се ка горе и онда провере од грудне кости да ли неки прсти упадају у трбушну мускулатуру, то је начин да се провери дијастаза", рекла је Мосуровићева.

Да би се стекла реална слика да ли неко има дијастазу или нема потребно је и да прође једанаест до дванаест недеља након порођаја.

„У већини случајева виђам да вагинални мишићи остају у тензији, односно у грчу. Жене би требало да буду способне, а и мушкарци, да могу сваки од ових мишића (показује на вагинални и анални мишић) појединачно да активирају. Када жене дођу на дијагностику, питам их да ли можете одвојено да активирате сваки мишић?", објашњава гошћа РТС Ординације.

Шта ако жене не могу одвојено да активирају (стегну) вагинални и анални отвор

„Тада значи да немају контролу, да је карлично дно у тензији, да често није потребно радити Кегелове вежбе, већ неку релаксацију карличног дна", закључила је Драгана Мосуровић.

Кегелове вежбе могу да помогну код јачања мишића вагине након порођаја или операције, такође могу се примењивати и код уринарне инконтиненције - невољног испуштања мокраће.

Изводе се стезањем и грчењем вагиналних мишића у неким интервалима, али нису за свакога. Уколико жене не могу да активирају (стегну) одвојено вагинални и анални мишић то значи да је карлично дно у тензији и да нису потребне Кегелове вежбе, већ неки вид релаксације карличног дна.

Да ли се може десити да неко има јак трбушни зид без дијастазе, а да не може да контролише одвојено вагиналне и аналне мишиће

„Код жена које имају јак трбушни зид, више се прича заснива на спољашњем систему стабилизације, а унутрашњи систем стабилизације баш и не ради. Онда ти мишићи, а то су коси трбушни мишићи и прави мишић трбуха, пошаљу пуно притиска на карлично дно", наводи Драгана Мосуровић.

Како треба да дишемо да релаксирамо доњи део тела

„Дисање треба да се реаализује у пределу грудног коша. За опоравак трбушне мускулатуре потребно је оспособити механику грудног коша, а то се изводи тако што се руке ставе на ребарни простор, направи се удисај и шире се ребра. Обично је довољно једном дневно урадити око двадесет до тридесет удисаја и издисаја", каже Мосуровићева.

Да ли је пожељно носити стезник након порођаја

„Стезник је само пасивна подршка и не мења стање. Када се крећемо наши мишићи раде и потребно је да их доведемо да опет раде. Ако ставимо ту пасивну подршку нећемо имати тај ефекат, жене често мисле да ће тако решити проблем са стомаком и проблем са дијастазом, али неће бити тог ефекта. Једино где се слажем је када се жени након царског реза стомак развукао доста, осећа да тим стезником даје себи неку врсту психолошке и емотивне подршке. То је сасвим у реду, јер је то крх период за сваку мајку. Стезник сам по себи не прави проблем, проблем је када жене јако стегну појас и спрече дисање да буде како треба и тиме направе додатни притисак на карлично дно", додаје гошћа РТС Ординације.

Шта вежбама у кућним условима можемо постићи и колико вежбе треба да трају да би се осетио ефекат

„Довољно је да жена, која жели себи да помогне путем вежби, одвоји три до четири дана недељно око тридесет до тридесет и пет минута. Вежбе са којима се креће су вежбе дисања и вежбе прилагођене активацији трбушне мускулатуре", каже Мосуровићева.

„Вежбе дисања се могу упражњавати одмах, али, пет до шест недеља после вагиналног порођаја потребно је сачекати да би могло да се ради тако циљано и осам до девет недеља након царског реза. Треба и жена сама да прати неки лични осећај, ако се она не осећа добро не треба да вежба и да форсира себе", нагласила је професорка физичког васпитања и спорта.

Вежбе су једноставне и може их извести свака жена, а како се раде погледајте у видеу.

Да ли ће вежбе помоћи дамама које имају уринарну инконтиненцију - невољно мокрење

„Апсолутно. Ове вежбе омогућавају да се довољно савлада активација трбушне мускулатуре, да се не прави већи притисак него што је потребно. Управо због већег трбушног притиска, доле се притиска на карлично дно. Када се усклади све ово, када се стекне контрола над стомаком, онда неће ни карлично дно да прави тај проблем. И често ми кажу жене, после две до три недеље, да им се смањило и изостало невољно мокрење. То је зато што смо направили контролу унутрашњег трбушног притиска и стомак и мозак су почели да сарађују", рекла је Драгана Мосуровић и додала да је индивидуално када ће неко осетити прве резултате, као и да је за евидентно побољшање потребно три до четири месеца.

уторак, 10. септембар 2024.
20° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару