Читај ми!

Др Здравковић: Оно што видимо после ковида на кардиомагнетној резонанци, то никада нисмо видели

Колико наше срце трпи због оваквих временских промена и последица ковида, објашњава др Марија Здравковић, директорка КБЦ „Бежанијска коса“.

Последњих недеља је забележен повећан број кардиолошких пацијената на клиници, а докторка Марија Здравковић напомиње да је срце маркер свега онога што нам се дешава, тако да више фактора утичу на појаву проблема.

„Временске прилике су јако променљиве, крвни судови изузетно реагују и на велику влажност, нагло захлађење, нагло отопљење. Наравно, не треба да заборавимо ни тај стресан период који је иза нас, те две године ковида, током којих су многи од нас мењали животне навике на горе и сада се очигледно региструју последице тога“, напомиње гошћа Дневника.

Уједно, додаје докторка, и сам ковид је вирус који је пре свега нападао мале крвне судове плућа који су били његов крајњи циљ, али и крвне судове свих других органа.

Пацијенти који се у последње време јављају углавном долазе због погоршања кардиоваскуларног статуса. Код млађих особа у питању су углавном аритмије које су изазване постковид синдромом. Врло често се јављају и несвестице и замор.

„Код тежих пацијената који имају израженије тегобе, њих је наравно мање, али су они комплекснији, јавља се повећање срчане слабости. Значи, срце, због свега што је прошло кроз вирус, показује знаке слабости и јако је битно да препознамо те пацијенте на време“, истиче докторка.

Постоји и значајан број, и то млађих, пацијената код којих се јавља јако убрзана атерсклероза.

Регистрован је и велики број пацијената који долазе због синдрома пред дијабетеса, такође углавном млађих, који су после овог периода од две године, што због постковид синдрома, али пре свега и због промењених животних навика, ушли у ово стање које озбиљно нарушава стање крвних судова.

КБЦ „Бежанијска коса“ једина у региону поседује апарат за кардиомагнетну резонанцу

Клиничкоболнички центар „Бежанијска коса“ је установа која има светску репутацију у овом делу света у погледу резултата, технологије и квалитета слика које се добијају на кардиомагнетној резонанци, напомиње директорка, др Марија Здравковић. Центар поседује најсавременију опрему у региону, а такву опрему поседују још једино здравствени центри у Атини и Бечу.

„Резултати који се сада појављују на кардиомагнетној резонанци се потпуно разликују од оних које смо добијали пре ковида. Ти постковид фокални миокардити, који нису толико опасни уколико нису велики, али морају да се прате како не би ишли у прогресију“, истиче др Здравковић.

уторак, 10. септембар 2024.
20° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару