Читај ми!

Тумори ока, срећом нису чести и успешно се лече

Када се поремети баланс између нових и одумрлих ћелија, долази и до појаве тумора. То се дешава и са очима, чешће на очним капцима. Захваљујући технолошком напретку, последњих деценија дошло се до нових сазнања и нових терапија.

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, доцент доктор Дејан Рашић, офталмолог-офталмохирург и патолог Универзитетског клиничког центра Србије истакао је да тумори могу да се јаве на било којој структури, па тако и на оку које је веома комплексно. Статистички, најчешће се тумори јављају на капцима.

„За туморе који су видљиви голим оком пацијент сам потражи лекара, а неки од тумора се откривају случајно приликом прегледа, ултразвуком, скенером. Механизам тумор генезе је веома комплексан и сваки има неки свој посебан механизам настанка“, напомиње доцент др Дејан Рашић.

Истиче да за разлику од других области где пацијент може да изгуби вид од одређених стања на оку, па и од тумора у офтамопатологији и онкологији може на жалост да изгуби и живот.

„Клиника за очне болести има специјализовану лабораторију за патологију на коју смо врло поносни, у њој су радили лекари са две специјализације, тренутно ради само један. На клиници има четири лекара, јер тумори ока нису чести“, додаје доктор Дејан Рашић, офталмолог-офталмохирург и патолог Универзитетског клиничког центра Србије.

уторак, 10. септембар 2024.
20° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару