Читај ми!

Плућа су у хладним данима осетљивија, како их сачувати

Све велике промене у температури, нарочито када су нагле – не пријају нашим плућима, те се препоручује опрез. Осим тога, да бисмо сачували здрав дах, морамо поштовати низ савета стручњака.

„Приликом удисања хладног ваздуха долази до спазма, значи то је једна бронхоопструкција у нашим дисајним путевима, што може да провоцира, код неких хроничних болесника, астматичне нападе", рекао је у Клиници Наздравље директор Клинике за пулмологију УКЦС др Михаило Стјепановић.

Саветује болесницима да избегавају нагле преласке и изласке у топле па хладне просторије. Осим временских промена, плућима не прија ни загађење ваздуха, нарочито хроничним болесницима.

„Плућне болести су у порасту и делом смо ми одговорни за то - стил живота, мањак физичке активности, аерозагађење, конзумација дувана, подсетићу да трећина одраслих у Србији пуши, што је јдан од главних фактора ризика за развој плућних болести", додао је др Стјепановић.

Наводи да се у ово време пацијенти највише жале на кашаљ, отежано дисање, малаксалост и свирање у грудима што су симптоми респираторних инфекција. Чија сезона, заједно са грипом, креће.

У домовима здравља је повећан број пацијената са респираторним инфекцијама, као и на Клиници за пулмологију.

Чешће се јављају нарочито они који имају астму и хроничну опструктивну болест плућа од које болује око 600.000 људи у нашој земљи. Око 350 милиона људи у свету има астму, а очекује се повећање тог броја, између осталог и због загађења ваздуха.

Симптом који први натера људе код лекара је - гушење, а услед тога и немогућности спавања.

Пошто је у питању ствар која је, како др Стјепановић каже, очекивана у ово доба године, саветује вакцинисање против грипа, да би се спречиле озбиљније компликације.

Говорећи о симптомима које не смемо игнорисати, др Стјепановић наводи кашаљ који траје дуже од три недеље.

Када се особе јаве доктору, следи серија тестова и испитивања, лабораторијских анализа, a посебно су важни тестови плућне функције, како би се одредило што конкретније лечење.

Додаје да пацијената са ковидом 19 има спорадично, али да је њихов број далеко мањи него у ово доба прошле године. На Клиници за пулмологију и даље ради постковид амбуланта.

„Драстично је смањен прилив пацијента са постковидом, значи пре годину дана било је по 30 до 40 пацијената по једном дану, по једном термину, код једног доктора. Јуче, било је рецимо четири пацијента, значи, то је велики пад у броју пацијената, али свакако имамо и старе пацијенте које пратимо", каже др Стјепановић и додаје да нови пацијенти немају јака оштећења плућа.

Повећан је и број пацијената са карциномом плућа: „Свакако да је то нешто што наредне године морамо променити, раним откривањем рака плућа, на томе ће се радити током године".

За крај, др Стјепановић саветује да пацијенти који имају више од 50 година и који су најмање 30 година били пушачи морају на скрининг. Такође, истиче да је, у циљу заштите плућа, важно престати са пушењем, боравити у природи, и имати умерену исхрану и физичку активност.

уторак, 10. септембар 2024.
20° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару