Читај ми!

Брусница и боровница – суперхрана за све узрасте

Боровнице и бруснице, осим што су укусни шумски плодови, имају и изузетна лековита својства. Како можемо да искористимо њихове предности открива Момчило Антонијевић, народни травар и новинар.

Гајене, домаће боровнице спадају у висококвалитетне намирнице које су богате витаминима и различитим минералима, а за лечење у природној медицини се користе дивље боровнице, напомиње Момчило Антонијевић.

„Дивље боровнице су много ситније, али и много укусније. Имају тамнољубичастоплаву, готово црну боју и пуне су тог тамног сока захваљујући високом садржају антоцијана, тако да су изузетно корисне, изузетно лековите и права су ‘супернамирница’ у буквалном смислу значења те речи“, додаје Антонијевић.

У сврху лечења се користи плод и лист боровнице. Лист се сакупља пре него што биљка створи плодове, после тога губе лековита својства јер све преузима плод. Плодови се беру средином лета, углавном у августу. Могу да се суше или замрзавају.

„Брање дивљих боровница је врло тежак и мукотрпан посао, али зато свима саветујем да бар једном то покушају сами да раде, како би схватили зашто је цена шумских боровница тако висока“, истиче народни травар.

Боровнице расту углавном у четинарским шумама, има их на Тари, Старој планини, Копаонику и Торнику. Нажалост, берачи често несавесно поступају и користе такозване чешљеве, и тако комплетно девастирају станишта ове корисне биљке.

Чај за ублажавање симптома уринарних инфекција

Чај од бруснице и боровнице препоручује се код инфекција бешике или мокраћних канала.

Прави се тако што се у хладну воду стави кашичица сушених боровница и кашичица сушених брусница, поклопи и остави да одстоји два сата, још је боље ако преноћи. После тога се овај раствор пусти да проври, склони са ватре и пусти да одстоји три до пет минута и спреман је за употребу.

Нема потребе да се напитак цеди, већ је добро појести и плодове. Чај се не препоручује само деци већ је добар и за одрасле, али пошто уобичајени чајеви за уринарне инфекције садрже биљке које не би требало да користе труднице и дојиље, тако да је овај чај идеалан управо за њих.

„Пошто садржи танине, овај чај је добар и код оних досадних дечјих пролива, посебно ако се не зна узрок. Пошто је напитак лепог укуса, деца га радо пију. Такође њиме може и да се испира грло код упала усне дупље. Универзални је напитак који појачава и имунитет“, наглашава Момчило Антонијевић.

Лист боровнице је изузетно богат гликокининима, супстанцама које снижавају ниво шећера у крви, те се овај чај посебно препоручује дијабетичарима. Пошто и коприва садржи исто једињење, углавном се прави комбинација листа боровнице и коприве уз лист црног дуда, што је одлична чајна мешавина за све који пате од повишеног нивоа шећера у крви.

Лист боровнице делује јако добро и код уринарних инфекција, подстиче избацивање воде из организма, па се користи и за лечење различитих бубрежних обољења, а делује јако добро и на органе за варење.

Брусница

Све врсте брусница су пузајући зимзелени грмови са гипким гранама дужине од 15 до 30 центиметара. Врло су отпорне и издржавају температуре до минус 40 степени Целзијуса и најбоље успевају управо у пределима са хладном климом.

„Мало се зна, али брусница расте дивље и на нашим планинама, посебно је много има на Старој планини. Као и боровница, користи се против уринарних инфекција“, објашњава народни травар.

Посебно је добра и за бактеријске инфекције органа за варење, посебно у лечењу хеликобактер пилори. У ту сврху најбоље је помешати брусницу са надземним делом ртањског чаја и у тој комбинацији су одличне за лечење органа за варење.

Иначе, чај од бруснице се може пити у дужем временском периоду и добар је за опште јачање организма, имунитет, уринарни тракт и кардиоваскуларни систем.

„Брусница је такође суперхрана која може да се користи током целе године и могу да је користе сви“, наглашава Момчило Антонијевић.

Чај од плодова бруснице се припрема на исти начин као и мешавина са боровницом.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 05. новембар 2024.
6° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње