Читај ми!

Најмањи пејсмејкер на свету - мање трауме за пацијента, без ризика од инфекције

После Клиничког центра Србије и нишка Клиника за кардиологију, почела је да уграђује пацијентима нови тип пејсмејкера, микропејсмејкер, који се поставља без класичног хируршког реза.

Микропејсмејкер који је уграђен код два пацијента на нишкој Клиници за кардиологију има све функције као и стандардни, али је неопходан пацијентима подложнијим ризику који носи уградња класичног пејсмејкера.

"Практично најмањи пејсмејкер на свету имплантира се директно унутар срчаног мишића кроз фемуралну вену једним посебним приступом, није класична хируршка интервенција која се до сада користила", рекао је проф. др Томислав Костић, директор Клинике за кардиологију УКЦ Ниш.

Имплантирање микро пејсмејкера са много мање трауме за пацијента и без ризика од инфекције џепа у који се уграђује, нишки кардиолози извели су уз помоћ колеге из Пољске.

"Нова технологија овде се уводи са врло искусним особљем, тако да можемо да понудимо одговарајући третман пацијентима за које је стара технологија била ризична због компликација", рекао је проф. др Пшемислав Митковски, председник Удружења кардиолога Пољске.

"Минијатуризација је коначни циљ ове процедуре где је уграђен апарат за који се не везује жицама, где нема неке друге технологије сем новог апарата који је свега 0,8 кубика и који је тежак нешто мање од два грама са подједнако дугачким трајањем батерија као код класичног пејсмејкера", истакао је проф.др Зоран Перишић, кардиолог, директор Универзитетског клиничког центра Ниш.

У Пејсмејкер центру на нишкој клиници током ове године уграђено је 655 пејсмејкера класичном методом, што Ниш сврстава у велике регионалне центре.

уторак, 10. септембар 2024.
20° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару