Читај ми!

Нема листе чекања на Клиници за ендокрину хирургију, а уводе се и најсавременије хируршке методе

Годишње се на Клиници за ендокрину хирургију Универзитетског Клиничког центра Србије уради око 800 операција и више од осам хиљада прегледа. Три нове методе улазе у стандардне процедуре, а листе чекања не постоје, каже директор Клинике, проф. др Владан Живаљевић.

Како наглашава професор Живаљевић, Клиника за ендокрину хирургију је једна од првих која се преселила у нову зграду Клиничког центра Србије која даје нову димензију у лечењу пацијената, и то не само у погледу комфора који имају пацијенти, већ и најсавременије опреме.

„Ова клиника је опремљена као и најбоље клинике на свету. Уведене су три нове процедуре. Једна од њих су операције у регионалној анестезији, процедура која се примењује код најлакших и најтежих пацијената. За најлакше пацијенте то пружа могућност да пацијент буде оперисан и истог дана напусти клинику“, објашњава др Живаљевић.

С друге стране, додаје професор, ова процедура се примењује и код најтежих пацијената код којих би излагање општој анестезији повећало оперативни ризик.

Друга процедура која се примењује је такозвана минимално инвазивна видео-асистирана операција која подразумева увођење камере у операционо поље што хирурзима омогућава да виде оне структуре које су једва видљиве голим оком, а на екрану се виде увећане што смањује могућност да буду оштећене током интервенције.

„Трећа процедура није потпуно хируршка, а у питању је примена радио-фрекфентне аблације, односно убадање игала у нодусе у штитастој жлезди који су иначе врло чести, па преко извора топлоте се ови нодуси могу топити, тако да се код неких пацијената може у потпуности избећи хируршко лечење“, објашњава проф. др Владан Живаљевић.

Предности свих ових метода су то што су мање инвазивне и безбедније, што је циљ сваке хирургије.

Листе чекања на Клиници нема, а како наглашава доктор, успели су да надокнаде и онај заостатак из периода пандемије, тако да се пацијенти са малигним променама заказују у врло кратком року.

уторак, 10. септембар 2024.
18° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару