Читај ми!

Како на природан начин умањити бол у зглобовима

Хладно време не може „направити" бол, али може утицати на појачавање симптома који већ постоје код пацијената. Бол у зглобовима је први иницијални знак да нешто није у ред. Уколико се бол јави у колену, куку, леђима, не можемо знати разлог тог бола, али себи можемо помоћи намирницама које имамо код куће.

Иако се обично јављају због дегенеративних промена које доносе године, проблеми са болним зглобовима нису резервисани само за старије особе. У РТС Ординацији, на ову тему говорио је др Владан Милошевић, специјалиста анестезиологије и стручњак за регенеративне процедуре и терапију бола.

„Бол као бол је први иницијални знак да нешто није у реду. Ако нам се јави бол у зглобу, колену, куку, леђима, ми не можемо да знамо да ли је од мишића, тетиве, нерва или оштећеног пршљена. Можемо само да дијагностификујемо да имамо неки проблем", каже др Милошевић, и истиче да се најбољи резултати добијају онда када се комбинују класична и алтернативнa тј. традицинолана медицина. 

Природни састојци који могу да помогну у борби са боловима у зглобовима и мишићима

- Куркума

- Шипурак

- Тамјан

- Босиљак

- Лимун и маслиново уље

- Ђумбир

- Етарско уље клеке 

- Етарско уље каранфилића

- Етарско уље еукалиптуса

„Овде причамо о топикалној (мазање на кожу) примени, од ових супстанци се праве креме или пасте, а оне директно могу да делују на локално место. Када нешто узимате системски то делује на цео организам. Ако узимате куркуму, она ће малим својим делом остварити ефекат на колено, деловаће на цео организам", објаснио је анестезиолог Милошевић и додао да поменуте супстанце имају два својства: анитиупално и аналгетско (против болова).

Крему, однсоно пасту за мазање можемо направити сами код куће јер није компликовано и најчешће су потребна само два састојка. 

„Свака крема или паста треба да има две компоненте. Ако користимо прах, треба га повезати са нечим како би се добила паста. Можемо да помешамо са водом, лимуновим соком или са маслиновим уљем. Треба да се достигне густина као паста за зубе. Супстанце које нису у праху можемо ставити у блендер и припремати их на дневном нивоу. Паста се користи у зависности од активности пацијента. Потребно је пола сата за припрему, и тридесет минута за апликацију", појаснио је стручњак за терапију бола др Милошевић.

Након што нанесемо намаз, болно место треба покрити пластичном фолијом или газом, а након пола сата, третитрано место треба опрати водом и сапуном.

„Одличан избор су и етарска уља зато што су већ готови препарати. Каранфилић је и један од најпознатијих аналгетика кроз историју. Накапају се капи и исто се преко тога држи газа од петнаест до тридесет минута и уклони се. С тим што етарска уља можемо да користимо и до три пута дневно", наводи др Милошевић и додаје да је за третирање болних стања најбољи каранфилић, док је еукалиптус погодан за болове меких ткива.

Магнезијум хлорид и магнезијум сулфат за потпуну релаксацију тела

Магнезијум учествује у многим метаболичким процесима, саставни је део и многих ткива и органа. Уколико желимо да опустимо тело можемо користити магнезијум хлорид који има вишеструко дејство. 

Иако немамо апсолутно никакве тегобе, након напорног дана можемо цело тело напрскати магнезијум хлоридом. Овај облик магнезијума ствара релаксациони, аналгетски и противупални ефекат, закључио је др Милошевић за РТС ординацију.

Др Милошевић се осврнуо и на нерационалну употребу лекова против болова, и упозорио да их треба користити обазриво јер многи од њих могу направити озбиљне последице.

уторак, 10. септембар 2024.
18° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару