Читај ми!

Нова мисија „Ватреног ока“ рано откривање болести анализом ДНК

Читање онога што је записано у генима може да помогне и у спречавању, али и у раном откривању и благовременом лечењу најтежих болести. После сарадње са Кином у борби против коронавируса, њиховој подршци на увођењу технологије секвенционирања генома, односно одређивање тачног редоследа делова ДНК, у будућности, заједно ћемо се залагати за бољу превенцију и откривање кардиоваскуларних, малигних, али и других обољења.

На почетку епидемије коронавируса помогли су отварање лабораторије „Ватрено око“, где је урађено близу 800.000 анализа. Србија и Кина настављају сарадњу.

„Ово о чему смо данас причали са господином Ђи Јангом је некада била научна фантастика, а данас је нешто што заиста можемо да применимо, пре свега, у превенцији више врста болести, не само онколошких него и других и начин анализирања из капи крви, различитих предвиђања будућих болести. Говорили смо и о заједничким болницама за иновативну терапију“, истакла је министарка здравља проф. др Даница Грујичић.

„Лично сам емотивна пошто се враћам на место где сам учествовала у изградњи и развоју ове лабораторије, која сада у блиској будућности ће добити нове функције, како би могла да примени нове технологије, пре свега базиране на секвенционирању, на читању генетске информације у здравственом систему Србије“, каже министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић. 

У кинеској делегацији и наш човек. Из Србије је најпре отишао за Америку, а оданде га је наука одвела у Кину.

„Ја сам пресрећан да сам поново овде после 30 година развијања ове технологије, која је почела овде, у Београду, за анализу гена. Циљ је да спречимо болести, како наш народ каже, боље спречити него лечити“, рекао је проф. др Раде Дрманац са Института за генетска истраживања у Пекингу.

„Надам се да ће све ово бити веома корисно за народ у Србији и верујемо да ћемо заједно допринети бољем јавном здрављу, захваљујући овоме биће боља будућност целог света“, каже Ванг Ћи Јанг са Института за генетска истраживања у Пекингу.

Током пандемије коронавируса, у нашој земљи отворена су два „Ватрена ока“, у Београду и Нишу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 10. септембар 2024.
18° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару