Читај ми!

Осам чаша воде дневно је превише за већину људи, показало истраживање

Препорука да свако од нас треба дневно да попије осам чаша воде, вероватно је претерана количина за већину људи, сматрају научници. Осим што нема здравствених користи, непотребно се расипају огромни ресурси за производњу воде за пиће.

Осам чаша воде дневно је превише за већину људи, показало истраживање Осам чаша воде дневно је превише за већину људи, показало истраживање

Препорука да се дневно попије бар осам чаша воде је постала прихваћена мудрост и готово редовно се појављује у здравственим препорукама. Најновији рад, међутим, настао на основу једне од најдетаљнијих студија до сада везане за унос воде, открива да ми воду уносимо на различите начине. Како је показало истраживање, многима је потребно само око литар и по до 1,8 литара дневно, много мање од два литра, колико се обично препоручује.

„Ова препорука уопште није научно подржана“, тврди Јосуке Јамада из Националног института за биомедицинске иновације, здравље и исхрану у Јапану и један од главних аутора рада. „Већина научника није сигурна одакле долази ова препорука.“

Једна од примедби односи се и на то да претходне процене дневних потреба за водом нису уопште узимале у обзир воду из хране, што такође значајно доприноси нашем укупном дневном уносу.

„Ако једете само хлеб, сланину и јаја, нећете добити много воде из хране, али ако једете месо, поврће, рибу, тестенину и пиринач, можете задовољити око 50 одсто дневних потреба за водом из хране“, наводи Јамада.

Студија, објављена у часопису Сајенс, проценила је унос воде за 5.604 особе старости од осам дана до 96 година из 23 земље. Истраживање је укључивало људе који су пили чашу воде у којој су неки од атома водоника замењени деутеријумом, стабилним изотопом водоника који се природно налази у људском телу и безопасан је.

Брзина елиминације вишка деутеријума требало је да открије колико брзо се вода метаболише у нашем организму. Истраживачи су открили да ово значајно зависи од старости, пола, нивоа активности и услова спољашње средине. Људи који живе у врућим и влажним климатским пределима и на великим надморским висинама, као и спортисти, труднице и дојиље, брже су избацивали, што значи да треба да пију више воде.

Ко треба највише да пије

Потрошња енергије је највећи фактор циркулације воде у организму, а највеће вредности су забележене код мушкараца старости од 20 до 35 година, са просечно 4,2 литра дневно. Ово се смањивало са годинама, у просеку 2,5 литара дневно за мушкарце у деведесетим годинама.

Жене старости од 20 до 40 година имале су просечну циркулацију од 3,3 литра, који је до 90. године опао на два и по литара. Спортисти метаболишу око литар воде више од неспортиста. Новорођене бебе су рекордери, код њих 28 одсто воде проциркулише кроз организам током једног дана.

„Ова студија показује да је уобичајена препорука да сви треба да пијемо осам чаша воде – или око два литра дневно – вероватно превисока за већину људи у већини ситуација, а 'политику једне величине за све' по питању уноса воде не подржавају ови подаци“, рекао је коаутор истраживања, професор Џон Спикман са Универзитета у Абердину.

„Мислим да је то препорука коју многи људи једноставно игноришу и прате шта им тело говори“, додаје проф. Спикман.

То што ћемо попити више воде него што је потребно нашем телу, неће бити штетно по наше здравље, али производња чисте воде за пиће уопште није мали трошак, наглашавају аутори.

„Ако је 40 милиона одраслих у Великој Британији пратило смернице и пило пола литра чисте воде више него што им је потребно сваки дан, то је 20 милиона литара потрошене воде сваки дан“, напомиње професор Спикман.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару