Читај ми!

Сигурна победа над карциномом – открити на време, лечити на време

У Србији сваке године дијагнозу малигне болести добије око 40.000 грађана, док више од 20.000 изгуби битку са најтежим болестима. У Београду је почела 59. Канцеролошка недеља, највећи онколошки скуп у нашој земљи.

„Открити на време, лечити на време, је сигурно победа над карциномом, а не можемо сами, зато морамо да будемо зајендо, тим", поручује Весна Бонџић из Женског центра „Милица“.

То је порука жене која је победила рак дојке. А то је порука и учесника 59. Канцеролошке недеље. У лечењу најчешћих и најсмртоноснијих болести направљени су огромни помаци, нови лекови су доступнији, али је смртност у нашој земљи ипак и даље велика.

„Према неким статистикама преко две хиљаде жена, нажалост, умре од рака дојке. Није довољно да једна жена зна да треба да иде на преглед, већ мора да јој се омогући приступачност, доступност дијагностици“, наглашава Бонџићева.

Поред превенције и благовремене дијагностике, циљеви су мултидисциплинарност и децентрализација. Јер сваки пацијент, без обзира где живи, заслужује исте модалитете лечења и доступност лекова. Очекивања су и да поново отпочне скрининг програм за рано откривање рака дебелог црева, дојке, и карцинома грлића материце.

„Отпочела је вакцинација против хуманог папилома вируса, што је за нас једна фантастична новост, јер смо у могућности да рак грлића материце и друге типове малигних болести, не само рано откријемо, него и спречимо“, истиче Др Ана Јовићевић са Института за онкологију и радиологију Србије.

„Мултидициплинарно лечење сваког пацијента јесте једини гарант да ће тај пацијнет живети боље и квалитетније“, наглашава проф. др Иван Марковић, председник Канцеролошке секције Српског лекарског друштва.

У Србији, највише оболелих од малигних болести лечи се у Институту за онкологију и радиологију Србије. У тој установи радиотерапија се и даље обавља у три смене, и ноћу. Зато је један од циљева изградња и Онкологије два.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 10. септембар 2024.
18° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару