Читај ми!

Колико често пијемо антибиотике на своју руку, хоће ли нас бактерије освојити

Да ли смо близу границе када ће бактерије постати отпорне на антибиотике и колико често пијемо антибиотике? Много је питања која се намећу у оквиру „Светске недеље свесности о рационалној употреби антибиотика".

Да би антибиотици и у будућности били ефикасни треба да их пијемо у договору са лекаром.

„Пораст отпорности бактерија на антибиотике данас је велики јавни и здравствени проблем у свим земљама света. Истраживања показују да је употреба антибиотика у лечењу инфекција неопходна, али да је било ситуација када су се антибиотици употребљавали нерационално", истакла је др Весна Миољевић, епидемиолог УКЦС-а.

Додаје да је период респираторних инфекција почео, предстоји нам јесен, зима и пролеће и једино лекар, на основу биохемијских анализа, може да разликује бактеријску од вирусне инфекције и да препише антибиотике.

 

„Глобални подаци показују да много пацијената умре од последица инфекција које су узроковане мултирезистентним или панрезистентним узрочницима инфекација.Тим за управљање антибиотицима постоји од 2017. године у Ургентном центру КЦС", навела је др Весна Миољевић, епидемиолог УКЦС-а.  

уторак, 10. септембар 2024.
17° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару