Читај ми!

У сусрет Дану борбе против ХИВ-а и сиде бесплатни и анонимни тестови

Поводом Европске недеље тестирања, и у сусрет првом децембру - Дану борбе против ХИВ-а и сиде, у Студенсткој поликлиници у Београду почиње бесплатно, анонимно и добровољно тетсирање.

Како су најавили у Центру за саветовање и тестирање, данас почиње бесплатно тестирање за студенте и грађане које ће трајати до 25. новембра 2022. године. Такође ће 1. и 2. децембра сви студенти и грађани моћи бесплатно да се тестирају у Студентској поликлиници у периоду од 8 до 18.30 часова, у Проте Матеје 29.

„Тест би требало да уради свако ко је имао било какав ризик везам за небезбедне и незаштићене сексуалне односе. Наравно и сви они који често имају такве ризике. Уколико на време откријемо хив инфекцију можемо да препишемо терапију која је ефикасна и треба рећи да није да се са хивом живи већ се са хивом стари", рекла је др Мила Паунић епидемиолог у студентској поликлиници у Београду.

Истиче да је јако важно на време започети терапију, особа ће дуго и продуктивно живети, а неће бити инфективна за онога кога воли и за особе са којима има сексуалне односе.

„Тестирање може да буде потпуно анонимно, а ко жели може да понесе личну карту на увид. Желимо да помогнемо особи која има стрес или страх да се растерети. Добро је доћи у Саветовалиште и разговарати јер ми овде разумемо сваки ризик. Људи то поделе са нама", истакла је др Паунић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 10. септембар 2024.
18° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару