Читај ми!

Какав ефекат грудњак има на женско тело

Бројне су теорије о томе да ношење грудњака спречава опуштање груди, онда - да његово неношење заправо јача ваше груди, па до тога да постоји веза између ношења грудњака и ризика од рака дојке.

На питање о томе колико је неношење брусхалтера опасно или не по здравље жене, проф. хирургије на UCLA др Деана Атаи је рекла: „Кратак одговор је да није опасно ићи без грудњака". Додатно је објаснила да се опуштање груди дешава са или без ношења грудњака.

„Опуштање се дешава углавном због нормалног процеса старења - када се густо жлездано ткиво дојке замењује масноћом - и због растезања потпорних лигамената током времена", рекла је др Атаи.

„Фактори као што су генетика, флуктуације у тежини, хормоналне промене, трудноћа и пушење такође могу утицати на то када и колико груди могу да се опусте", објаснила је за др Сабрина Сани, стручњак за здравље жена на клиници Мајо.

Међутим, др Сани је рекла и да се део опуштености може умањити ношењем грудњака, посебно за оне жене које имају веће груди.

„Оно што се може десити ако не носите нешто што пружа подршку је да можете добити мале микротрауме у вашим Куперовим лигаментима (подржавајући лигаменти дојке), што понекад може убрзати тај процес опуштања", објаснила је др Сани.

„Зашто неношење грудњака потенцијално доводи до опуштања дојки код жена чије су груди велике? Пошто су груди теже, то више оптерећују жлезде унутар дојке и кожу изнад њих", додаје Џордан Џејкобс, шеф Одељења пластичне хирургије у центру Маунт Синаи у Њујорку.

„Ако имате велике груди, и желите да спречите степен опуштања, можда Ваш избор није да га не носите месецима, иако је немогуће знати колико тачно времена је потребно да дође до опуштања, пошто то зависи од много фактора. Али иначе, дуготрајно одустајање од грудњака вероватно неће имати значајан утицај на опуштање", закључује др Џејкобс.

Тренинг груди

Постоји теорија о томе да неношење грудњака може имати такав ефекат, да се оне „утренирају" и учврсте тако да нећете морати да носите грудњак у будућности. Основа теорије је да ће се мишићи прилагодити тако да им подршка неће бити потребна.

„Једна ствар коју увек говорим женама је да морате да запамтите да се дојка састоји од масног и жлезданог ткива, тако да се заиста не може ојачати на исти начин на који то могу ваши други мишићи", објаснила је др Сани.

Другим речима, ако решите да не носите брусхалтер, то није „тренинг" ваших мишића. Мишићи грудног коша могу се ојачати склековима, али то неће утицати на то да ли вам се груди опуштају или не.

Карцином дојке

„Апсолутно нема доказа који би сугерисали да ће ношење грудњака или неношење грудњака утицати на ризик од рака дојке", рекла је др Сани, позивајући се на став Америчког друштва за рак. Многи фактори могу играти улогу у ризику од рака дојке, али неношење грудњака није један од њих.

„Уопштено говорећи, ношење или неношење грудњака заиста неће имати значајан утицај на ваше опште здравље", рекла је др Сани, додајући да је то потпуно лични избор.

Ко не би требало да избегава грудњак

За већину жена, то је лична одлука али у неким случајевима, здравствени радници препоручују да особа треба да носи брусхалтер.

„Код неких жена које имају јак бол у грудима, што може бити повезано са њиховим опуштањем и хормонским променама, лекари препоручују ношење грудњака као једну од мера које могу помоћи. То се углавном односи на жене са већим грудима.

„Може да пружи додатну подршку, може да помогне у држању и заиста може да ублажи оптерећење на леђима, врату и раменима. Једна од најчешћих ствари које здравствени радници чују од оних који не носе брусхалтер је да се жале на болове у леђима", додала је др Сани и нагласила да је важно пронаћи грудњак који „подржава ваш облик тела, који је удобан, који можете да носите колико год желите".

Удобност пре свега 

Удобност је примарни фактор који жене узимају у обзир када купују грудњаке за ношење код куће. За неке људе то може значити ношење спортског грудњака. „Спортски грудњак који правилно подржава кожу и подржава жлезду је апсолутно једнако ефикасан као и грудњак са доњим жицама", рекао је др Џејкобс.

У ствари, док је др Џејкобс рекао да је „апсолутно у реду направити паузу од ношења грудњака", проналажење грудњака који је удобнији, попут спортског грудњака, и који још увек одржава подршку, представља срећно решење у спречавању опуштања дојки на дуже стазе.

„Многи лекари или жене и девојке би могли да потврде да можете добити повећан ризик од дерматолошких проблема на грудима ако носите брусхалтере који су пречврсти, стежу, имају јаке неприлагодљиве жице и не пријањају добро телу, па се јаве осипи и иритације. Спречите то тако што ћете изабрати удобан грудњак у коме се осећате пријатно", закључује др Сани.

Ако имате било каквих забринутости у вези са здрављем ваших груди, обратите се лекару.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 10. септембар 2024.
17° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару