Читај ми!

Око: Пуним плућима уз подршку „орлова“ у борби против рака плућа

Србија на првом месту у Европи по смртности од рака плућа. Сваке године оболи више од седам хиљада особа, а рак плућа однесе и око пет хиљада живота у нашој земљи. И овог новембра, месеца борбе против рака плућа Удружење „Пуним плућима“ почиње нову кампању, којом је најављено увођење скрининга за рано откривање карцинома плућа.

Клиника за пулмологију Универзитетског клиничког центра Србије је највећа на Балкану и годишње збрињава око пет хиљада болесника на хоспитализацију, док се дневно прегледа између 250 и 300 болесника, наглашава др Михаило Стјепановић, директор Клинике за пулмологију УКЦС, гост емисије Око.

„Нажалост, око 70 оболелих који леже или су на испитивању у нашој клиници су у правцу дијагностике рака плућа. Тако да је рак плућа велики јавноздравствени проблем који оптерећује пацијенте, пре свега, али и цео здравствени систем“, додаје др Стјепановић.

Шта су фактори ризика за појаву ове тешке болести свима је добро познато. Скоро 90 одсто оболелих су пушачи, а ту су и други фактори, као што је аерозагађење и генетска предиспозиција.

Директор Клинике за медикалну онкологију ИОРСА, др Даворин Радосављевић напомиње да пошто ова клиника поседује најсавременију лабораторију у којој се врши молекуларна дијагностика, то омогућава да данас скоро 40 одсто пацијената са одмаклим карциномом плућа има могућност да добије неки вид иновативне биолошке или имунотерапије, што је до пре неколико година било незамисливо, истиче др Коматина.

„Наш парадокс је, то потврђују све статистике, не вршимо превентивне прегледе и ране скрининге, а за то постоји много разлога на свим странама. Али дефакто, карцином плућа се не може рано открити и у свету постоји само 20 до 30 одсто операбилних пацијената. Али има велики међупростор до оног тренутка када вам је здравље нарушено до те мере, да више не можете имати користи од имунотерапије, биолошке терапије или хемио терапије. Е, ту границу не треба пацијенти да пређу“, наглашава др Радосављевић.

Рак плућа је подмукла болест, а пошто су плућа велики орган тек када се јави промена од неколико центиметара, тек онда се појављују неки симптоми. С обзиром на то да најчешће оболевају пушачи који иначе имају хроничан кашаљ са искашљавањем, ни они не обрате пажњу када је дошло до промена. Зато прођу месеци, па чак и године док се пацијент јави лекару, напомиње др Стјепановић.

Гост емисије Око, др Владан Коматина, захваљујући иновативној терапији са успехом се бори против рака плућа који му је откривен пре више од четири године и то без да је имао икаквих симптома.

„У ствари, метастаза на мозгу ме је упозорила на доста бруталан начин да ја имам неко обољење“, наводи доктор Коматина, што очигледно говори колико је рак плућа подмукла болест.

Зато и ова кампања коју су подржали наши фудбалски репрезентативци подсећа да су превенција, благовремено откривање и лечење најважније карике у борби против најтежих болести.

уторак, 10. септембар 2024.
17° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару