Читај ми!

Поражавајући резултат дијабетолошке ординације – од 200 само 20 прегледаних има нормалан ниво шећера

На Тргу Николе Пашића зауставила се „Прва дијабетолошка ординација на точковима" да би свако ко жели могао да провери ниво шећера у крви. Резултати прегледа су поражавајући, тек сваки десети прегледани је имао нормалан ниво шећера у крви.

„Први резултати покретне ординације су помало поражавајући. Од 200 људи колико је прегледано, само 20 је имало нормалан ниво шећера у крви. Остали су били у стању дијабетеса или пред дијабетеса. Остаје им да се јаве свом изабраном лекару и ураде додатне анализе како би се сврстали у одређену категорију“, истиче др Јасна Божанић из Дома здравља Земун.

Према њеним речима, људи старији од 45 година требало би да контролишу ниво шећера сваке три године, они са позитивним породичним анамнезама чешће, а људи са пред дијабетесним стањем на сваких шест месеци.

Подаци су заиста алармантни, дијабетес тип I и II откривен је код свих узраста, од деце до старијих.

„Дијабетес тип I најчешће откривамо код младих и ради се о аутоимуном стању и код њих крећемо одмах са терапијом инсулина. Дијабетес тип II је најчешћи облик и 95 одсто пацијената од њега пати. Он захтева све мере превенције, од исхране, физичке активности, а онда и долази и терапија уколико је потребна“, наводи Божанићева.

Такође наглашава да се овакве акције изводе како би се подигла свест људи о значају контроле и превентивних прегледа.

Дуготрајно нелечени дијабетес узрокује огромне проблеме у организму и доводи до развоја многих других болести.

„Најчешће се дешава код оваквих случајева да већ седам до 10 година имају повишен шећер. Често се дешавају случајеви асимптоматског повећања шећера и због тога страда кардиоваскуларни и нервни систем. Нелечени дијабетес може да доведе до слепила, терминалне слабости бубрега, сексуалне дисфункције, а два до четири пута је већа инциденца инфаркта мозга и срца“, упозорава др Јасна Божанић.

уторак, 10. септембар 2024.
17° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару