Читај ми!

Кобајаги кафа – које биљке могу да замене кафу, а здравије су

Многи дан почињу кафом, иако она може изазвати осећај анксиозности, повишен крвни притисак, главобољу, несаницу. Због свега тога, све су популарније различите замене за традиционалну кафу.

„Биљке са лепим именима сугеришу на лековитост, лепо је почети дан са чајем. Лепо је попити чај од милодуха, коприве, али са рузмарином и жалфијом треба бити опрезан због високог притиска. Препоручљива је и нана. Те биљке садрже есенцијалне материје које нас разбуђују, а не садрже кофеин", рекао је у рубрици Тајне биља у Јутарњем програму, народни травар и новинар Момчило Антонијевић.

Напомиње да зелени чај садржи кофеин, али је здрав, па ко жели да избаци кафу може да пређе на испијање зеленог чаја ујутру. Зелени чај је лековитији од црног. Може да се комбинује са ђумбиром, јасмином, наном. Пије се после седам до осам минута стајања.

„Не треба претеривати са зеленим чајем, две до три шоље је довољно. Није препоручљив за малу децу због кофеина, али је одличан за студенте јер помаже концентрацији", истакао је травар.

Додаје да се цикорија, водопија или коњогриз у нашој традиционалној медицини користе као замена за кафу, односно, корен биљке. Познати назив за ту замену је „дивка".

Таква замена за кафу је богата инулином који храни позитивне бактерије у цревима. Ипак, како травар упозорава, не треба да је узимају труднице или људи са болесном жучи.

уторак, 10. септембар 2024.
17° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару